1°C / 34°F

Rain

Zoeken

Prinsenhof & Lievekaai

Prinsenhof & Lievekaai

Middeleeuwse parel in het hart van de stad

Lodewijk van Male ruilde in de 14e eeuw het oncomfortabel geworden Gravensteen voor een herenhuis in deze buurt. Het was daar dat in 1500 Keizer Karel geboren werd. Het Prinsenhof, zoals het vanaf toen genoemd werd, was ongeveer 2 ha groot en volledig ommuurd. 
 
Keizer Karel V is meer dan een voetnoot in de Gentse geschiedenis. Hij vernederde de opstandige stadsbewoners door hen blootvoets en met een strop om de hals voor zich te laten knielen. Vandaag is de Gentenaar trots op zijn bijnaam Stroppendrager, maar dat was toen wel even anders. 
 
Van het reusachtige, omwalde hof met meer dan 300 kamers, een dierentuin en een lusthof (!) rest nu alleen nog de Donkere Poort. Wat niét betekent dat je deze buurt maar beter links laat liggen: met zijn smalle middeleeuwse straatjes, omgeven door water, is de wijk een van de vele verborgen parels van de stad. 
 
Het eerste weekend van september vinden hier de Prinsenhoffeesten plaats, met onder meer de grootste rommelmarkt van Gent.

Contact

Prinsenhof

Prinsenhof
9000 Gent
Stadsplan: B2

Publicatie

Toeristische Stadsgids Gent

Toeristische Stadsgids Gent

We nodigen je uit om door deze gids te grasduinen en onze stad wat beter te leren kennen.

Halte openbaar vervoer

Gravensteen

Langesteenstraat

Prinsenhof

In de buurt

Tinnenpot Gent

Zelfstandig theaterhuis in het Prinsenhof

Arcatheater Gent

Uniek theater aan achterkant van het Gravensteen

Gelijkaardig

Achtersikkel Gent
Het is nauwelijks te geloven, maar op minder dan vijftig meter afstand van het drukke Sint-Baafsplein vindt u een oase van rust: de Achtersikkel.
Appelbrugparkje Gent
Nestel je op het bankje langs de Leie en geniet van het prachtige zicht op het Groot Vleeshuis en de gerenoveerde Vismijn.

Foto's