Wist je dat de Bijlokesite meer dan 750 jaar lang het centrum van ziekenzorg was? Vandaag is ze het kloppend cultureel hart van Gent. De site huisvest maar liefst 17 verschillende culturele organisaties waaronder het STAM, muziekcentrum De Bijloke, KASK en Conservatorium van HOGENT, LOD muziektheater en laGeste.

Historiek

In de 13e eeuw werd het Mariahospitaal van het centrum van de stad overgebracht naar de Bijlokemeersen. Later werd naast het Bijlokehospitaal ook een abdij voor cisterciënzerinnen opgericht. Aan deze lange geschiedenis van ziekenzorg op de Bijlokesite kwam een einde in 1982. Sindsdien veranderde de site in een campus voor cultuur, kunst en onderwijs, waarbij de architectuur en de samenhang van de site centraal staan.

KASK & Conservatorium van HOGENT, Muziekcentrum De Bijloke en Stadsmuseum Gent (STAM) zijn enkele van de vele organisaties die vandaag hun thuis vinden op deze unieke plek. De tuinen vormen letterlijk de verbinding tussen de culturele organisaties op de Bijlokesite.

In 1980 werd de hele site als stadsgezicht beschermd en in 2011 sleepte de restauratie van de Bijlokesite de Vlaamse Monumentenprijs in de wacht.

Muziekcentrum De Bijloke

Kunstencampus

Vandaag is de Bijlokesite een bruisende kunstencampus waar cultuur en kennis elkaar ontmoeten. Daarnaast is het een groene oase waar je even tot rust kan komen. De Bijlokesite is de place to be voor een gezellige picknick: geniet van de stralende lentezon in de boomgaard tussen eeuwenoude fruitbomen…

Nog een tip: breng zeker een bezoekje aan de Bijlokesite tijdens de maand april, want dan wordt de Jozef Kluyskensstraat dankzij de bloeiende Japanse kersenbloesems omgetoverd tot een prachtig bloementafereel! Ook in de zomer is er altijd iets te beleven op de Bijlokesite: heel wat festivals vonden er hun vaste stek.

Japanse kerselaars in bloei aan de Bijlokesite

Rondleiding

Wil je meer te weten komen over deze historische plek? Ontdek alle parels van de site tijdens een historische rondleiding met gids!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.