Het STAM is dé ideale plek om je culturele citytrip door Gent te beginnen, onmiskenbaar eigentijds tegen een historische achtergrond. Gent is van alle tijden en dat geldt ook voor het moderne Gentse Stadsmuseum: de 14de-eeuwse abdij, het 17de-eeuwse klooster en de 21ste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM.

Het STAM vertelt het verhaal van Gent van de middeleeuwen tot vandaag met tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Verleden, heden en toekomst van de stad worden hier helder en boeiend voorgesteld, van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur.

Wandelen op Gent, moet kunnen!

De blikvanger van het Stadsmuseum Gent, of STAM is de luchtfoto van Gent waarop je kan/mag rondlopen. Met de multimediale toepassing bekijk je Gent in detail over vier eeuwen heen. Je kunt de het historisch centrum en deelgemeenten ontdekken op je knieën. Een stratenzoeker helpt je de weg te vinden.

Gent, levendige stad

In een stad staan bouwen, leven en in verbinding staan centraal en dat voel je in het STAM. Hier zie je de stad groeien en veranderen. Gent vertelt als personage zijn verhaal. Je ontdekt hoe Gent in connectie stond en staat met de Lage Landen, Europa, en de wereld.

Kindvriendelijk STAM

Door alle museumzalen loopt een kinderspoor. Kinderen kunnen de stad ontdekken als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit.

STAMcafé

De sfeer opsnuiven voor of nagenieten van je museumbezoek, dat kan in het STAMcafé.

Ook in het STAM…

•    “Gent vandaag”, een fotoreeks van Michiel Hendryckx in de gangen van de Bijlokeabdij.
•    Interactieve maquetten en voelbare bouwmaterialen.
•    3D-modellen van Gentse gebouwen.
•    Historiek van de Bijloke als hospitaalsite.
•    LEGO-bouwplezier rond de Gentse torens.
•    Gratis museumdeel met wisselende mini-expo’s.
•    Museumshop
•    STAMcafé met zalig zonneterras
•    Bijloketuinen rondom

Het kunstenkwartier van Gent, ‘stille plekjes’

In dit ‘kunstenkwartier’ van Gent vind je naast de indrukwekkende historische panden ook groene stille plekjes, parken en tuinen waar je volledig tot rust kan komen.

In hetzelfde bedje, concertzaal met unieke akoestiek

In 1228 zegenden de zusters van het Mariahospitaal hier een nieuw ziekenhuis in met een zaal voor 40 bedden. De zieken lagen er trouwens met meer dan één persoon in hetzelfde bed, gedeelde smart... Na de Franse Revolutie werd de Bijlokesite achtereenvolgens een burgerhospitaal, een medische faculteit en ten slotte een muziekcentrum met internationale faam.

De voormalige ziekenzaal, met haar prachtige sporenkap (balkendak), is nu een concertzaal waar musici verliefd worden op de unieke akoestiek. Je komt er om te luisteren, maar ook om te kijken.