Het STAM is dé ideale plek om je culturele citytrip door Gent te beginnen, onmiskenbaar eigentijds tegen een historische achtergrond. Gent is van alle tijden en dat geldt ook voor het moderne Gentse Stadsmuseum: de 14de-eeuwse abdij, het 17de-eeuwse klooster en de 21ste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM.

Het STAM vertelt het verhaal van Gent van de middeleeuwen tot vandaag met tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Verleden, heden en toekomst van de stad worden hier helder en boeiend voorgesteld, van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur.

Wandelen op Gent, moet kunnen!

De blikvanger van het Stadsmuseum Gent, of STAM is de luchtfoto van Gent waarop je kan/mag rondlopen. Met de multimediale toepassing bekijk je Gent in detail over vier eeuwen heen. Je kunt de het historisch centrum en deelgemeenten ontdekken op je knieën. Een stratenzoeker helpt je de weg te vinden.

Gent, levendige stad

In een stad staan bouwen, leven en in verbinding staan centraal en dat voel je in het STAM. Hier zie je de stad groeien en veranderen. Gent vertelt als personage zijn verhaal. Je ontdekt hoe Gent in connectie stond en staat met de Lage Landen, Europa, en de wereld.

STAMplein

In Gent wordt elke dag en overal geschiedenis geschreven. Op STAMplein, een plein in het museum ontdek je een verzameling fragmenten uit de levende stad. Hier kun je terecht voor gastexpo’s, kleinere tentoonstelling met verzamelingen van Gentenaars of stukken uit de collectie van het STAM.

Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken.

Van punt naar punt: 'Het verhaal van Gent' in 15 objecten

Geen tijd of zin om 'Het verhaal van Gent' van A tot Z tot in detail te bekijken? Wandel erdoor met een gidsje dat je langs vijftien unieke objecten loodst die je in het STAM absoluut gezien moet hebben. Vraag het gratis gidsje aan de balie bij het begin van je bezoek.

Kindvriendelijk STAM

Door alle museumzalen loopt een kinderspoor. Kinderen kunnen de stad ontdekken als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers. Ze verkopen stof, bekleden gevels en stippelen routes uit. Het luisterspel ‘Santé m’n Ratje’, voor de hele familie en speciaal voor kinderen van 4 tot 9 jaar, neemt je mee door 'Het verhaal van Gent'.

STAMcafé

De sfeer opsnuiven voor of nagenieten van je museumbezoek, dat kan in het STAMcafé.

Picknick

Wie dat wil kan in de tuin rond het STAM zijn picknick verorberen. Let er wel op dat je alles netjes achter laat. Bezoek je het museum met je klas? Dan kun je mits melding bij je groepsboeking ook binnen picknicken in “De cabine”.

Ook in het STAM…

•    “Gent vandaag”, een fotoreeks van Michiel Hendryckx in de gangen van de Bijlokeabdij.
•    Interactieve maquetten en voelbare bouwmaterialen.
•    3D-modellen van Gentse gebouwen.
•    Historiek van de Bijloke als hospitaalsite.
•    LEGO-bouwplezier rond de Gentse torens.
•    Gratis museumdeel met wisselende mini-expo’s.
•    Museumshop
•    STAMcafé met zalig zonneterras
•    Bijloketuinen rondom

Bij de voorstelling is er auditieve ondersteuning en visuele contrasten zijn grotendeels aanwezig. Rondleidingen met een tolk Vlaamse gebarentaal zijn mogelijk mits reservatie.

Het kunstenkwartier van Gent, ‘stille plekjes’

In dit ‘kunstenkwartier’ van Gent vind je naast de indrukwekkende historische panden ook groene stille plekjes, parken en tuinen waar je volledig tot rust kan komen.

In hetzelfde bedje, concertzaal met unieke akoestiek

In 1228 zegenden de zusters van het Mariahospitaal hier een nieuw ziekenhuis in met een zaal voor 40 bedden. De zieken lagen er trouwens met meer dan één persoon in hetzelfde bed, gedeelde smart... Na de Franse Revolutie werd de Bijlokesite achtereenvolgens een burgerhospitaal, een medische faculteit en ten slotte een muziekcentrum met internationale faam.

De voormalige ziekenzaal, met haar prachtige sporenkap (balkendak), is nu een concertzaal waar musici verliefd worden op de unieke akoestiek. Je komt er om te luisteren, maar ook om te kijken. 

STAMshop

In de museumshop in de inkomhal van het STAM vind je een mooi assortiment hebbedingetjes. Alles heeft te maken met Gent, stad en steden! Op zoek naar iets voor jezelf of om cadeau te doen? Dan is een van deze zaken iets voor jou: boeken, postkaarten, posters, spelletjes, theedoeken met het stadsplan van Gent, mugs met de Gentse torens er op, magneten, gezelschapsspelen of een puzzel.

Onli­ne tic­kets STAM

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het STAM kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets

Op stap in groep?

Via deze link kan je je groepsbezoek online aanvragen. Het team van BOEKjeBEZOEK informeert je dan zo snel mogelijk over de concrete reservatie van je groepsbezoek. 

Groepsbezoek online aanvragen
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen