Het STAM is dé ideale plek om je culturele citytrip door Gent te beginnen, onmiskenbaar eigentijds tegen een historische achtergrond. Gent is van alle tijden en dat geldt ook voor het moderne Gentse Stadsmuseum: de 14de-eeuwse abdij, het 17de-eeuwse klooster en de 21ste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM.

Het STAM vertelt het verhaal van Gent van de middeleeuwen tot vandaag met tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Verleden, heden en toekomst van de stad worden hier helder en boeiend voorgesteld, van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur.

Wandelen op Gent, moet kunnen!

De blikvanger van het Stadsmuseum Gent, of STAM is de luchtfoto van Gent (300 m2 groot!) waarop je kan/mag rondlopen. Met de multimediale toepassing bekijk je Gent in detail over vier eeuwen heen. ‘Zichten op Gent’ toont een zicht op de stad in 1534, plattegronden uit 1614 en 1912 en een actuele luchtfoto.

Het STAM, interactief en kindvriendelijk bezoek

Je kunt het vaste museumcircuit bezoeken met een audiogids. De witte LEGO-torens nodigen je uit tot meebouwen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen het STAM met de ‘Cuberdanny zoektocht’ ontdekken, vragen oplossen en opdrachten uitvoeren. Neem alvast een virtuele kijk in het STAM. In 2013 werd het STAM in Gent genomineerd voor de European museum of the year award.

Het kunstenkwartier van Gent, ‘stille plekjes’

In dit ‘kunstenkwartier’ van Gent vind je naast de indrukwekkende historische panden ook groene stille plekjes, parken en tuinen waar je volledig tot rust kan komen.

STAM - het ver­haal van Gent

Gent is van alle tijden en het Gentse stadsmuseum is dat ook: eigentijds tegen een unieke historische achtergrond. Met interactieve multimedia en collectiestukken die tot de verbeelding spreken, vertelt het STAM het verhaal van Gent. Verleden, heden en toekomst worden er helder en boeiend voorgesteld, van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur. In een onvergetelijke reis door de tijd ontdek je wat Gent tot Gent maakt en heeft gemaakt.

Niet te missen als je in en into Gent bent!

In hetzelfde bedje, concertzaal met unieke akoestiek

In 1228 zegenden de zusters van het Mariahospitaal hier een nieuw ziekenhuis in met een zaal voor 40 bedden. De zieken lagen er trouwens met meer dan één persoon in hetzelfde bed, gedeelde smart ... Na de Franse Revolutie werd de Bijlokesite achtereenvolgens een burgerhospitaal, een medische faculteit en ten slotte een muziekcentrum met internationale faam.

De voormalige ziekenzaal, met haar prachtige sporenkap (balkendak), is nu een concertzaal waar musici verliefd worden op de unieke akoestiek. Je komt er om te luisteren, maar ook om te kijken. Het gehele complex is je bezoek waard: in een onvergetelijke reis door de tijd ontdek je wat Gent nu precies tot Gent maakt.