Een bezoek aan de mystieke burcht ‘Het Gravensteen’ kan niet ontbreken op je to-dolijst tijdens je stedentrip in Gent. Deze belangrijke bezienswaardigheid in Gent is een burcht met een zeer bewogen geschiedenis, nauw verweven met de complexe en vaak woelige politieke en sociale historiek van de stad. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Je bezoek aan het Gravensteen geeft je een volledig beeld van de riddercultuur in de 12de eeuw. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers.

De Gravensteen-foltertuigen, akelig interessant

Neem zeker de lange draaitrap naar het Gerechtsmuseum op de bovenste verdieping van het Gravensteen. Je vindt er een unieke verzameling dwang- en foltertuigen en het Wapenmuseum. Het Gravensteen huisvest ook heel wat culturele activiteiten, evenementen en activiteiten o.a. tijdens de Gentse Feesten. Veel sympathieke Gentenaren kiezen deze locatie om hier hun ja-woord te geven.

Oh ja, wil je meer weten over de rebelse studentikoze bezetting van het Gravensteen in 1949? Ontdek deze burcht tijdens je weekendje weg in Gent en leer alles over de ‘Slag om het Gravensteen’.

De Donjon, symbool van de grafelijke macht

Duik in de geschiedenis van deze statige burcht. Zijn geschiedenis gaat terug tot de Romeinse bezetting, toen er op de zandbank in de Leie al een eerste nederzetting was. Na een korte doortocht van plunderende Vikings bouwden de Graven van Vlaanderen de eerder gebouwde houten constructies in de middeleeuwen om tot een donjon (woontoren) met een volledige stenen omheining, compleet met 24 torens. Het imposante gebouw stond, met zijn militaire architectuur, symbool voor de grafelijke macht in het woelige Gent.

Gravensteen Gent

Graaf Filips en zijn Gravensteen, baas boven baas

Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. Een Latijns opschrift boven de toegangspoort geeft aan dat graaf Filips (1168-1191) dit kasteel bouwde in 1180. Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht had, wordt levendig tastbaar als je bovenop de donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de levendige stad Gent.

Industriële revolutie verdrijft ridders in Gent

Tijdens je citytrip raak je vast niet uitgekeken op het doorleefde verhaal van het Gravensteen. In de late 18de eeuw werd het Gravensteen verkocht aan particulieren en uiteindelijk omgebouwd tot een industrieel complex. In 1807 werd in deze burcht, in het hart van Gent, een katoenspinnerij ondergebracht en dienden de bijgebouwen als povere huisvesting voor een vijftigtal arbeidersgezinnen. Na het vertrek van het bedrijf en de arbeiders was het Gravensteen volledig vervallen en klaar voor de sloop.

Folterplaats wordt bezienswaardigheid in Gent

Voor de Gentenaars stond het Gravensteen ondertussen symbool voor machtsmisbruik, feodale onderdrukking, gruwelijke foltermethodes en onverdraagzame inquisitie. Door de restauratie verwierf het Gravensteen een nieuwe betekenis en wereldfaam als de belangrijkste bezienswaardigheid van Gent, o.a. dankzij de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.

Gravensteen in Gent bezoeken? Doen!

Wil jij diep graven in de geschiedenis van Gent? Dat doe je hier! Gent, gewoon charmant historisch én levendig eigentijds!

Je kunt de burcht ook bezoeken met een audiotour. Comedian Wouter Deprez neemt je tijdens deze unieke audiotour op humoristische en informatieve wijze mee door de geschiedenis van het kasteel.