De polyvalente, open stadshal is een architecturaal hoogstandje van de hand van Robbrecht & Daem / Marie-José Van Hee architecten. Opvallend zijn vooral de dakstructuur en het gebruik van glas, hout en beton. Er is plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten.

Onder de stadshal gaat een ‘grand café' schuil: dit halfondergronds Belfort Stadscafé en Stadsrestaurant, is nu al een bruisende horecaplek waar plaats is voor 300 mensen. Je kunt er terecht voor een drankje, een dagschotel of à la carte menu. 

Het stadsparkje op het lager gelegen niveau, The Green, is afgebakend met een stenen muur. Hier kun je uitrusten, lezen of rondkuieren. Trappen en hellingen verbinden het parkje met de hoger liggende straatniveaus. Diagonale wandelpaden verbinden de Donkersteeg met de Mageleinstraat en Cataloniëstraat, en nodigen uit om te winkelen en te wandelen. 

The Green

Kunstwerken

De bestaande kunstelementen - de Minne-beelden en de Grote Triomfante - kregen een nieuwe plaats in het ontwerp. 

Bron der Geknielden
Deze naakte jongelingen kijken naar zichzelf in het water van de fontein. Ook de Griekse mythologische figuur Narcissus deed dit, uit liefde voor zichzelf. Toen het kunstwerk hier geplaatst werd in 1937, vond de burgerij dit onzedelijk. Vandaag is niemand nog gechoqueerd door die naakte jongens. Kunstenaar George Minne liet zich inspireren door de beeldjes aan gotische gebouwen.

Klokke Roeland
Het lied ‘Klokke Roeland’ is zowat het Gentse volkslied. Deze klok, ‘De Grote Triomfante’, wordt ook Roeland genoemd, naar de eerste grote klok van het Belfort. De klok barstte in 1914, waarna ze uit het Belfort werd gehaald. Nu hangt ze, gerestaureerd, in de speciaal ontworpen ‘stoel’ naast de Sint-Niklaaskerk. Geïnteresseerd in de Gentse beiaard? Breng zeker een bezoek aan het Belfort.

De Maagd
De Belgische kunstenaar Michaël Borremans schonk de stad het fresco 'De Maagd'. Het stelt een zwartharig meisje voor tegen een donkere achtergrond. Het meisje is, op een wit kraagje na, volledig in het zwart gekleed. Uit haar ogen komen twee heldere lichtstralen. Het schilderij bevindt zich op de klokkenstoel boven de liftdeur. De kunstenaar bracht op de achterkant van het werk, in de klokkenstoel, zijn signatuur aan.

Stads­hal Gent

De stadshal is een knap staaltje hedendaagse architectuur. Het gebouw haalde zelfs de finale van de prestigieuze Mies Van der Rohe-award.

Deze brochure is enkel digitaal verkrijgbaar.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.