Wanneer je een bezoekje brengt aan Gent mag de Zebrastraat niet ontbreken op je culturele route. Dit uniek staaltje historische én vernieuwende architectuur is een ‘must see’ tijdens je citytrip.

In de 19e eeuw had Gent nog zijn eigen dierentuin. Die moest in 1902 plaats ruimen voor de snel groeiende stad. De toenmalige stadsarchitect Charles Van Rysselberghe kreeg de opdracht om moderne arbeiderswoningen te bouwen. Hij tekende een bijzonder ontwerp dat vlug bekend zou staan als ‘De Cirk’. Het ovalen binnenplein diende als speelterrein voor minstens drie generaties arbeiderskinderen. Na 100 jaar zonder veel investeringen was de verloedering compleet. In 2001 redde de Stichting Liedts-Meesen dit architecturale pareltje van de sloophamer. Met behoud van zijn oorspronkelijke architectuur werd ‘De Cirk’ in 2006 gerenoveerd tot het project Zebrastraat. In 2013 werd het nieuwbouwproject ‘New Zebra’ toegevoegd aan de site en in 2018 volgde ‘The Elephant’.

Kunstenaar Nick Ervinck zette zijn stempel op de site met twee kunstwerken: een knalgele structuur van ‘gatenkaas’ op het dak en een soort sluier in dezelfde kleur aan de achtergevel.  

Historische architectuur en hedendaagse kunst liggen in de Zebrastraat in elkaars verlengde en vormen een unieke setting voor allerlei culturele evenementen. De indrukwekkende hedendaagse kunstcollectie van de stichting Liedts-Meesen maakt een belangrijk deel uit van de volledige site en is op zichzelf een bezoekje waard. Daarnaast worden in de exporuimte voortdurend gevarieerde tentoonstellingen georganiseerd.

Ook voor interessante lezingen over gevarieerde onderwerpen en voordrachten over kunst en cultuur, mens en maatschappij kun je hier terecht. Raadpleeg de agenda om te weten wat er op het programma staat.

De XYZ Lounge, een futuristische, pastel roze bar is een creatie van de kunstenaar Didier Faustino. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Op donderdagavond kun je hier genieten van livemuziek.

Tijdens de zomer wordt het middenplein omgebouwd tot de pop-up zomerbar Zebrabeach, en in de winter tot een pop-up winterfestival Zebrawoods.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.