Collagekunst heeft een laagdrempelig en democratisch karakter: het knippen en plakken, vaak met gevonden materialen, maakt het tot een toegankelijke kunstvorm. Het bronmateriaal kan om het even wat zijn, inspiratie wordt gevoed door vele zaken.

Collage Coupee

De archieven van het Museum Dr. Guislain lenen zich perfect als vertrekpunt voor kunstenaars die het gewend zijn om te werken met oude foto’s, documenten, stempels… 14 geselecteerde kunstenaars van Coupee Collage Collective, een platform voor hedendaagse collagekunst, doken in het archief en lieten zich onder meer inspireren door psychologische tests, vloeipapiertjes uit medische registers tot een citaat uit een publicatie van Joseph Guislain. Hun verrassende blik leverde inspirerende werken op die de collagetechniek omarmen, maar ook met veel durf uitdagen.

Collage #kunstinafzondering

Covid-19 sloot niet alleen tijdelijk de deuren van het Museum Dr. Guislain, maar ook die van psychiatrische en jeugdhulpinstellingen. Hun bewoners werden hard getroffen. Snel kwam de vraag om kunst en cultuur binnen de muren van hun afgeschermde instellingen te brengen. Samen met Coupee Collage Collective werden kunstenaars en bewoners van instellingen met elkaar in contact gebracht om gedurende de maand april heen en weer te corresponderen. Op zoek naar de perfecte balans tussen artistiek en sociaal, digitaal en analoog, ontstond #kunstinafzondering.

Via mail art gingen werken van de kunstenaar naar een of meerdere bewoners van een instelling en terug. Sommige kunstenaars vroegen om met dezelfde materialen aan de slag te gaan die dan meegestuurd werden in pakketjes. Voor anderen was het verknippen of verscheuren van hun eigen werk en creatie van iets nieuws de cruciale insteek. Museum Dr. Guislain presenteert deze zomer een selectie van de werken die tijdens het project ontstaan zijn. Het bewijst dat cultuur zich ook door de muren van gesloten instellingen kan wringen en kan zorgen voor verbinding en contact.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.