Tijdens het gratis driejaarlijkse Lichtfestival licht de stad op met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. De Gentse nachten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. Het Lichtfestival zet het Gentse lichtplan, dat internationaal bekroond werd, letterlijk in de schijnwerpers en laat je kennis maken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang.

Oude bekenden

Langs het parcours kunnen bezoekers genieten van 36 lichtkunstwerken van verschillende kunstenaars, van gevestigde namen tot aanstormend talent. . Om het 10-jarige bestaan te vieren, zijn er bij de kunstwerken vier publieksfavorieten van de voorbije festivals. Ze komen terug in licht gewijzigde vorm op andere locaties zodat ze met een nieuw perspectief het publiek opnieuw verrassen. Het gaat om The big fire of Ghent that never happened (2011)La Cattedrale di Luce (2012)Cloud (2015) en Museum of the moon (2018).

Kunst­wer­ken en par­cours 2021

Ontdek de lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars langs het parcours.

Nieuwe ontdekkingen in 2021

Het nieuwe parcours leidt je doorheen de stad en werpt een ander licht op verschillende stadsdelen, waterwegen en historisch erfgoed - letterlijk én figuurlijk. Het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein zijn bekende hotspots op de route. Je zal nu ook voor het eerst over de Sint-Michielsbrug lopen en kan je genieten van het unieke zicht op de Gentse torenrij. Verder loopt het parcours langs minder bekende locaties waaronder het Prinsenhof, Macharius-Heirnis en Sluizeken-Tolhuis-Ham.

De route is een nieuw parcours van 7,2 kilometer. Doordat er geen vaste startplaats is en je dus eender waar kan starten, biedt het je voldoende spreiding om aangenaam te genieten van het spektakel.

Bekijk hier de foto's van de vorige editie. 

Lichtfestival Gent. Hoe geraak je er?

Snel en goedkoop naar Lichtfestival Gent, doe je best te voet, met de fiets, of met het openbaar vervoer. Tijdens het Lichtfestival kan je jouw fiets gratis en bewaakt achterlaten in 1 van de 3 extra fietsenstallingen of in 1 van de bestaande fietsparkings.

Gent ligt aan het kruispunt van de E17 en de E40 en is met bus en auto dus makkelijk bereikbaar. Parkeer gratis op één van de park-and-rides en neem een gratis shuttle naar het centrum van Gent. Met twee spoorwegstations in de stad, is de trein ook zeker een optie. Het treinstation Gent Dampoort ligt op wandelafstand het parcours.

Lage-emis­sie­zo­ne (LEZ): regi­streer je voer­tuig en ver­mijd een boe­te.

De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de binnenstad van Gent mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 
Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone

Lichtfestival met de autocar

Parking aan station Gent Dampoort – parkeren en/of op/afstappen.
Je hoeft enkel de Slachthuisstraat straat door te stappen en je komt aan het parcours en infopunt Coyendanspark.

Je kunt je klanten ook laten op- en aftstappen (gratis, maximum 30 minuten) op de K&R Godshuizenlaan of K&R Bijlokekaai. Daar is plaats voor een 8-tal autocars. Parkeer de autocar vervolgens op de gratis Parking Yachtdreef (plaats voor 14 autocars).

Gent­se Licht­plan

Lees meer over het Gentse Lichtplan.
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.