Tijdens het gratis driejaarlijkse Lichtfestival licht de stad op met verschillende werken van nationale en internationale lichtkunstenaars. De Gentse avonden vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen.

Gent met een nachtlampje aan

Nog voor er sprake was van Lichtfestival Gent, had de stad al sinds 1998 het Gentse Lichtplan. Een project dat Gent 's avonds toont in een ander licht. Het legt de nadruk op verborgen architecturale parels en prikkelt de nieuwsgierigheid. Dankzij de mooie samenhang tussen schoonheid en rationeel energiegebruik, is dit Lichtplan meermaals nationaal en internationaal bekroond. Het Lichtplan ontdek je trouwens het hele jaar door van zonsondergang tot middernacht.

Sinds de eerste editie in 2011, zet het Lichtfestival het Gentse lichtplan letterlijk in de schijnwerpers en laat je kennis maken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang. 

Het Lichtfestival op eigen houtje

Smeer die kuiten in, trek je warmste jas aan en hup met de beentjes! Je hebt vijf avonden de tijd om alle kunstwerken te ontdekken langsheen een parcours van 7,2km lang. Vergeet ook niet om af en toe eens stil te staan bij de iconische locaties die je onderweg bewandelt. Je loopt niet iedere avond zomaar door de Sleepstraat, Fluviussite of de Oude Dokken

Heb je niet veel tijd, ben je op wandel met kinderen of heb je gewoon geen fut om 7,2km te wandelen? Geen nood, je kan het parcours ook gewoon opsplitsen over 5 avonden of je kan een kleinere tour volgen. De kortere route is 3,5km lang en laat je toe om 15 lichtkunstwerken te bewonderen. Maar let op, deze kleinere versie staat nergens aangeduid en loop zeker niet tegen de stroom in.

Licht­fes­ti­val Gent

Laat je verwonderen door meer dan 30 Lichtkunstwerken tijdens deze editie van Lichtfestival Gent. 

Het parcours is 7,2km lang en neemt je mee door het historische centrum en langs de Oude Dokken.

Meertalig: Nederlands, Frans en Engels

Dit plan van het Lichtfestival Gent is ook op papier verkrijgbaar in je logies, het infokantoor en in de infopunten langs het parcours.

Kunst­wer­ken en par­cours 2024

Ontdek de lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars langs het parcours.

Lage-emis­sie­zo­ne (LEZ): regi­streer je voer­tuig en ver­mijd een boe­te.

De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de binnenstad van Gent mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 

Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone

Honger, dorst en wat nog meer

Waarom kom je niet gewoon wat vroeger naar Gent? Een beetje winkelen, een hapje eten, een (verwarmd) terrasje doen. Breng jouw pyjama mee en maak er maar ineens een meerdaagse uitstap van!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.