Tijdens het gratis driejaarlijkse Lichtfestival licht de stad op met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. De Gentse nachten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. Het Lichtfestival zet het Gentse lichtplan, dat internationaal bekroond werd, letterlijk in de schijnwerpers en laat je kennis maken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang.

Nieuwe ontdekkingen in 2021

Het nieuwe parcours leidt je doorheen de stad en werpt een ander licht op verschillende stadsdelen, waterwegen en historisch erfgoed - letterlijk én figuurlijk. Het Gravensteen, de Graslei, de Korenmarkt, de Stadshal en het Sint-Baafsplein zijn bekende hotspots op de route. Je zal nu ook voor het eerst over de Sint-Michielsbrug lopen en kan je genieten van het unieke zicht op de Gentse torenrij. Verder loopt het parcours langs minder bekende locaties waaronder het Prinsenhof, Macharius-Heirnis en Sluizeken-Tolhuis-Ham.

De route is een nieuw parcours van 7,2 kilometer. Doordat er geen vaste startplaats is en je dus eender waar kan starten, biedt het je voldoende spreiding om aangenaam te genieten van het spektakel.

Bekijk hier de foto's van de vorige editie. 

Oude bekenden

Langs het parcours kunnen bezoekers genieten van 32 lichtkunstwerken van 32 verschillende kunstenaars, van gevestigde namen tot aanstormend talent. Samen palmen de kunstwerken 36 locaties in. Om het 10-jarige bestaan te vieren, zijn er bij de kunstwerken vier publieksfavorieten van de voorbije festivals. Ze komen terug in licht gewijzigde vorm op andere locaties zodat ze met een nieuw perspectief het publiek opnieuw verrassen. Het gaat om The big fire of Ghent that never happened (2011)La Cattedrale di Luce (2012)Cloud (2015) en Museum of the moon (2018).

Kunst­wer­ken en par­cours 2021

Ontdek de lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars langs het parcours.

Gent­se Licht­plan

Lees meer over het Gentse Lichtplan.

Uit­ge­licht voor een wan­de­ling

Een wijze toer langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen? Volg de uitgestippelde lichtwandeling en ga zelf op ontdekking! Je start aan de Kouter voor een wandeltocht van een 5-tal kilometer. De wandeling neemt je mee langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting.

Als je de volledige toer stapt, reken dan met ongeveer twee uur. En start best niet te laat. Want om klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting! Plan je de wandeling met één van de gidsen. Of ga zelf ontdekking en download hier alvast de kaart!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.