Bij valavond maakt het daglicht in Gent niet enkel plaats voor kunstlicht. Maar ook voor lichtkunst. Straten, pleinen en gebouwen worden in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld. Alsof de hele Arteveldestad zich opmaakt voor theater. Een prachtig schouwspel. Ontdek Gent Verlicht en laat je onderdompelen in deze prachtige ervaring tijdens de lichtplanwandeling!

Het bekroonde Gentse Lichtplan

Het Gentse Lichtplan heeft zijn oorsprong in 1998. Het uitgangspunt is de stad duurzaam verlichten en rationeel met energie omspringen. Maar tegelijk wordt hiermee de Gentse binnenstad omgetoverd tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw. Architecturale accenten, straten, monumenten en pleinen worden op een esthetische manier belicht. Milieubewust verlichten en schoonheid gaan in Gent hand in hand. Briljant toch? Je wordt geprikkeld en gestuurd door het spel van sfeerlicht. En je herontdekt de stad ’s avonds op een geheel andere manier! Met zijn pioniersrol in geïntegreerde stadsbelichting en -verlichting ontving de stad vele prijzen en faam op wereldschaal!

Uit­ge­licht voor een wan­de­ling

Een wijze toer langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen? Volg de uitgestippelde lichtwandeling en ga zelf op ontdekking! Je start aan de Kouter voor een wandeltocht van een 5-tal kilometer. De wandeling neemt je mee langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting.

Als je de volledige toer stapt, reken dan met ongeveer twee uur. En start best niet te laat. Want om klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting! Plan je de wandeling met één van de gidsen. Of ga zelf ontdekking en download hier alvast de kaart!

Het Lichtfestival

Om het bekroonde lichtspel in de kijker te zetten, organiseert de stad om de drie jaar het Lichtfestival Gent. Honderdduizenden bezoekers zakken af naar Gent vanuit alle uithoeken van het land en van vér daarbuiten. Want bijna 40 oogverblindende lichtinstallaties worden doorheen de hele stad opgezet langs een traject van ongeveer 6 kilometer. Deze kunstwerken worden gedeeltelijk door Gentenaars gebouwd. Voor de andere installaties krijgen internationale lichtkunstenaars een platform. Tijdens het interactieve traject val je van de ene verbazing in de andere! En het mooiste is dat mensen samenkomen voor lichtkunst tijdens de donkerste dagen van het jaar. Dit festival van licht kent nergens ter wereld zijn gelijke! Zorg dat je er de volgende editie zeker bij bent!

Gent­se Licht­plan

Lees meer over het Gentse Lichtplan.
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.