Bij valavond maakt het daglicht in Gent niet enkel plaats voor kunstlicht. Maar ook voor lichtkunst. Straten, pleinen en gebouwen worden in de avondschemering op een artistieke manier in licht en sfeer gehuld. Alsof de hele Arteveldestad zich opmaakt voor theater. Een prachtig schouwspel. Ontdek Gent Verlicht en laat je onderdompelen in deze prachtige ervaring tijdens de lichtplanwandeling!

Het bekroonde Gentse Lichtplan

Het Gentse Lichtplan heeft zijn oorsprong in 1998. Het uitgangspunt is de stad duurzaam verlichten en rationeel met energie omspringen. Maar tegelijk wordt hiermee de Gentse binnenstad omgetoverd tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw. Architecturale accenten, straten, monumenten en pleinen worden op een esthetische manier belicht. Milieubewust verlichten en schoonheid gaan in Gent hand in hand. Briljant toch? Je wordt geprikkeld en gestuurd door het spel van sfeerlicht. En je herontdekt de stad ’s avonds op een geheel andere manier! Met zijn pioniersrol in geïntegreerde stadsbelichting en -verlichting ontving de stad vele prijzen en faam op wereldschaal!

Ga wandelen in het magisch avondlandschap

Zie Gent in een heel ánder licht

Basiswandeling: 3,2 km - 4300 stappen, naar wens aan te vullen met extra wandellussen

Ervaar de impact van het lichtplan zelf en ga op avondwandeling langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen van Gent. De route bestaat uit een basiswandeling met verschillende ommetjes langs prachtig verlichte plekken. Je kiest dus volledig zelf hoeveel en hoelang je wil wandelen. Vertrek zeker op tijd want klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeer- en monumentenverlichting plaats voor de functionele verlichting. 

Tip: de eerste donderdag van de maand op stap? Pik dan zeker ook eens een museum mee tijdens je avondwandeling, want heel wat musea zijn geopend tot 22u00!  

Uit­ge­licht voor een wan­de­ling

Een wijze toer langs de mooist verlichte plekjes en gebouwen? Volg de uitgestippelde lichtwandeling en ga zelf op ontdekking! Je start aan de Kouter voor een wandeltocht van een 5-tal kilometer. De wandeling neemt je mee langs alle highlights van de Gentse stadsverlichting.

Als je de volledige toer stapt, reken dan met ongeveer twee uur. En start best niet te laat. Want om klokslag 12 uur ’s nachts maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting! Plan je de wandeling met één van de gidsen. Of ga zelf ontdekking en download hier alvast de kaart!

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en in bepaalde logies.

Het Lichtfestival

Om het bekroonde lichtspel in de kijker te zetten, organiseert de stad om de drie jaar het Lichtfestival Gent. Honderdduizenden bezoekers zakken af naar Gent vanuit alle uithoeken van het land en van vér daarbuiten. Want meer dan 30 oogverblindende lichtinstallaties worden doorheen de hele stad opgezet langs een traject van ongeveer 7 kilometer. Deze kunstwerken worden gedeeltelijk door Gentenaars gebouwd. Voor de andere installaties krijgen internationale lichtkunstenaars een platform. Tijdens het interactieve traject val je van de ene verbazing in de andere! En het mooiste is dat mensen samenkomen voor lichtkunst tijdens de donkerste dagen van het jaar. Dit festival van licht kent nergens ter wereld zijn gelijke! Zorg dat je er de volgende editie zeker bij bent!

Gent­se Licht­plan

Lees meer over het Gentse Lichtplan.

Slot aan je perfecte date

Idealiter is een avondwandeling de afsluiter van een deugddoend romantisch uitje in Gent. Zin om je te laten leiden doorheen het aanbod? Beantwoord dan samen met je geliefde een paar simpele vragen en krijg er de perfecte date voor in de plaats. Lovedown geeft persoonlijke suggesties, met een activiteit, een culinair adresje en een overnachtingsplek. Op www.lovedown.gent vind je de miniquiz die de weg wijst.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.