Zicht op water, schone zonsondergangen, plaats in overvloed. De Oude Dokken heeft het allemaal. ’t Is de verzamelnaam voor een stadsvernieuwingsproject rond het Houtdok, het Achterdok en het Handelsdok, waar vroeger volop havenbedrijvigheid was. En intussen is het stadsdeel al een kleine twintig jaar in volle transitie richting een nieuw, bruisend leven.

Wie af en toe in de Oude Dokken komt ziet het meteen: dit stadsdeel is continu in beweging. Er worden architecturale appartementen gebouwd, bedrijven vinden er een nieuwe stek, er wordt werk gemaakt van parkruimte en speelterrein voor kinderen. En ook voor de komende jaren liggen er nog heel wat plannen klaar. Spannende tijden voor het oude Gentse havengebied!

Houtdok

Een waanzinnig tof stadspark, een wandelpromenade, een atypisch kanoverhuurbedrijf en al even taypische bar/uitgaansplek: aan het Houtdok is van alles aan het bougeren. Allen daarheen dus!

Handelsdok

Ademruimte voor wandelaars en fietsers, aanmeersteigers voor de tofste woonboten, een kade om langs te flaneren of even van het uitzicht te genieten: het Handelsdok is een plek waar je je ver van het stadsgedruis waant.

Achterdok

Vlak bij het Dampoortstation start een autoluwe zone rond het Achterdok. Alle ruimte is er gereserveerd voor wandelaars en fietsers en ook bedrijven vinden er een rustgevende werkplek. En van hieruit start ook een autovrije route naar ’t noorden van de stad.  

Wandel- en fietsroutes

Wil je zelf op ontdekking gaan in de oude havendokken? Er is een wandel- en fietsroute van ongeveer vijf kilometer doorheen het projectgebied, langs afgewerkte en minder afgewerkte delen. Interessant om alles te zien bewegen! 

Ben je gebeten door erfgoed en wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de Gentse dokken en de havenindustrie? Volg dan de wandel- en fietsroute 'Op bezoek in de oude havendokken' en laat de bewoners en havenarbeiders zelf aan het woord via de podcast.

Wan­del- en fiets­rou­te Oude Dok­ken

Deze route toont je wat er al gebeurd is, wat nu in aanleg is en wat er nog zal komen. De werken in de Oude Dokken zijn nog niet afgewerkt maar geniet alvast van de maritieme sfeer en flaneer langs de heraangelegde kaaipromenades. En dit op amper 15 minuten van het Gentse stadscentrum.

Op bezoek in de oude haven­dok­ken

Deze wandelroute van 7,5km neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven. 

Benieuwd naar de verhalen van bewoners van nu en havenarbeiders van toen? Scan de QR-code in de legende van de wandelkaart.

Te verkrijgen in het Nederlands, Engels en Frans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.