Ga op avondstap met het Gentse lichtplan
Ontdek de basisroute van 3,2 km (4300 stappen) en vul naar wens aan met extra wandellussen.
Begrijp me niet verkeerd, Gent is overdag een prachtige bruisende stad. Maar het allermooist vind ik ze bij valavond, als de zon achter het Belfort is verdwenen en het begint te schemeren. Dan gaat in Gent en haar deelgemeenten de sfeer- en monumentverlichting aan. Om middernacht neemt de functionele verlichting het over. Je leidraad door het halfduister? De lichtwandeling, die je langs de mooiste pleinen en gebouwen leidt.
Ik vind Gent het allermooist als de zon achter het Belfort is verdwenen en de sfeerverlichting aan gaat. Dan ontdek je dingen waar je overdag zo voorbij loopt.
De basiswandeling vertrekt aan de Handelsbeurs. Je wandelt in een lus, dus je kan eigenlijk overal inspringen, maar de keuze voor de Kouter als startplek is niet toevallig. Het is al van oudsher de place m’as-tu vu van Gent. In 1827 stonden hier statige straatlantaarns. Die moest een lantaarnopsteker (of tondelier) met een fakkel één voor één aansteken. Op sommige oude burgerhuizen, zoals die in de Hoogpoort, zie je nog de omgekeerde hoorn waarin de toorts werd gedoofd.
Een van mijn favoriete stopplekken op de wandeling is de Mageleinstraat. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de toren van het Belfort. Overdag loop je er zo voorbij, maar in het sfeerlicht komt de toren helemaal tot zijn recht.
Nog zo’n verborgen parel is de Achtersikkel, in de hoek van het Sint-Baafsplein. De verlichte toren en binnenkoer van het Gentse muziekconservatorium zijn de omtoer meer dan waard. Met wat geluk wordt je wandeling hier opgeluisterd door pianogetokkel of fagotgeschal.
In het sfeerlicht zie je details die je overdag mist. Kijk maar naar de Sint-Niklaaskerk, de Stadshal, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. Je ziet meteen de verschillen in bouwstijl. Let maar eens op de kantelen van het Belfort. Of piep vanaf de Hoogpoort binnen in het Stadhuis. Als er iets te doen is in de Pacificatiezaal, voegt de warme binnenverlichting een extra dimensie toe aan de gevelverlichting.
Dat het Gentse lichtplan meer is dan enkel de klassieke monumenten bewijst de Werregarenstraat – het graffitistraatje voor de vrienden. Het werk van de street art-kunstenaars wisselt constant. Wat wel altijd blijft, is het zicht op de verlichte binnenkoer van het Hof van Ryhove. Een verrassing midden in het kleurrijke steegje.
Niet veel verder bots je op de statige Sint-Jacobskerk. Hier hangen de gekste verhalen aan vast – maar van de heksen die op hun bezem rond de brandende toren vlogen is nu geen spoor te zien. Aan de Vrijdagsmarkt verderop kom je ogen te kort – zowat elke kant van dit plein én het midden ervan zijn de moeite om even stil te staan. Kijk je langs het Toreken richting de Kammerstraat, dan zie je in de verte de gevel van de Academie van Nederlandse Taal- en Letterkunde. Wedden dat ook dat zicht je overdag niet was opgevallen?
Het Gravensteen kan je natuurlijk niet missen. Mijn tip? Steek het water over en sla rechts het Gewad in. Via het Arca Theater loop je naar de Sint-Widostraat. Daar, aan het water, krijg je een spectaculair zicht op het Gravensteen, extra mooi door de sfeerverlichting en de waterweerspiegeling.
Aan water natuurlijk geen gebrek in Gent, het is mijn tweede grote liefde. Zie aan de Kraanlei bijvoorbeeld hoe mooi de huizen zich spiegelen in het water van de Leie. En dan is er natuurlijk nog de Koren- en Graslei, misschien wel het bekendste zicht op Gent. Dit uitzicht won in 2004 de City People Light Award van LUCI, het internationale netwerk van lichtsteden. Helemaal terecht! Ga om vijf voor twaalf maar eens op de Sint-Michielsbrug staan en zie hoe om klokslag 12u (middernacht) de sfeerverlichting dooft en de functionele verlichting aan gaat. Je voelt de sfeer meteen veranderen. Hét signaal dat het tijd is om het Gentse nachtleven in te duiken.
De basiswandeling is ongeveer vijf kilometer lang. Als je rustig wandelt en je tijd neemt voor de uitzichten doe je er anderhalf à twee uur over. Je kan de route wel steeds uitbreiden en nog meer lichtpareltjes ontdekken.
Wandel bijvoorbeeld na een diner bij kaarslicht door het kunstenkwartier. Vanaf het oude Justitiepaleis wandel je de Coupure af naar het STAM. Pik daarbij zeker een glimp van het prachtige binnenplein van de Bijloke-site mee. Wandel langs de bijzondere ronde gevel van het KASK en fiets of tram naar het Sint-Pietersstation. Van daaruit is het kort doorstappen naar het Museum voor Schone Kunsten en de verlichte art decogevels in de Kunstlaan. Eindigen doe je op het monumentale Sint-Pietersplein met de mooi verlichte Sint-Pieterskerk en -abdij.
Gent is uiteraard meer dan het historisch centrum. Ook buiten ‘de Kuip’, in de deelgemeenten en zelfs in een aantal buurgemeenten worden monumenten en pleinen ‘s avonds sfeervol verlicht. Genoeg avondlicht om vele avonden te vullen. Gelukkig zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden in Gent die je na zo’n wandeling heerlijk doen wegdromen.
Ontdek de basisroute van 3,2 km (4300 stappen) en vul naar wens aan met extra wandellussen.
Lieve Staes verzorgt de communicatie van complexe ruimtelijke projecten bij het Projectbureau Ruimte van Stad Gent. Haar lievelingsonderwerpen zijn het Lichtplan en water. Professioneel deelt ze daar alles over via onder andere verschillende communicatiekanalen en wandelingen. Maar ook in haar vrije tijd kan ze het niet laten om familie en vrienden bij valavond op sleeptouw te nemen door het feeërieke Gent.