Vandaag vecht Vooruit mee voor het Gentse nachtleven, maar begin jaren 90 moest je als partypromotor net niet letterlijk op de vuist om er binnen te geraken. Free the Funk slaagde er als eerste in om elektronische muziek binnen te smokkelen in de rocktempel.

“House? Techno!?” Begin jaren 90 moest je in Vooruit verschrikkelijk hard je best doen om iemand tegen te komen die elektronische – “kuch” – muziek niet iets louter voor Johnny’s vond. In Vooruit speelden ze echte muziek, meneer. Met gitaren. Eventueel nog met een djembé. Maar verder wilden ze niet gaan.

Tot Free the Funk in 1993 dan toch één iemand zo zot (of stoned) vond om elektronische muziek een kans te geven. En niet zomaar om het even welke elektronische muziek. De erg toonaangevende party trok van meet af aan alle registers open. Om je een idee te geven: op de eerste Free the Funk-compilatie uit 1995 – uitgebracht op R&S Records – staan tracks van Thomas Bangalter (Daft Punk), Model 500, Nightmares On Wax en Red Snapper.

Resident dj’s Mo & Benoelie en Olivier Tjon distilleerden effectief de funk uit het steeds meer divers elektronisch spectrum. Tot Free the Funk eind jaren 90 op zijn hoogtepunt stopte en werd ‘vervangen’ door een andere iconische Gentse party: Pop Life.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify