Zonder Vooruit was het Gentse nachtleven allicht maar een schim geweest van wat het vandaag is.

Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Het even iconische als imposante gebouw mag in 1913 dan al door Ferdinand Dierkens zijn ontworpen als ‘feestzaal’, het lag er voor het grootste stuk van de 20ste eeuw zo bouwvallig bij dat er maar weinig spectaculaire, laat staan legendarische party’s in plaatsvonden.

Daar kwam in de jaren ‘90 op spectaculaire én legendarische wijze verandering in, toen eerst Free the Funk en vervolgens I Love Techno hun intrek namen in de Concertzaal. De line-up van de eerste editie van I Love Techno in 1995? Pierre, Trish, Jeff Mills, Richie Hawtin en een toen nog compleet onbekende Daft Punk (zonder helmen). Vandaag verkoop je met die affiche de Planet Group Arena uit. Toen was er bezwaarlijk zevenhonderd man.

Affiche van I Love Techno in 1995, toen nog in Vooruit Gent

I Love Techno werd uiteindelijk toch nét iets populairder en verkaste naar Flanders Expo. Maar de naam van Vooruit als partylocatie was intussen wel gemaakt en de lijst met memorabele party’s die er sindsdien zijn neergestreken is schier eindeloos.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify