Vandaag is de Vlasmarkt het kloppend hart van de Gentse nacht, maar dat was het zeker niet altijd.

Vlasmarkt, Gent

Sint-Jacobs heeft zich enige faam verworven bij de buitenlandse hippies die het niet zo nauw nemen met de moraliteit”, schreef de Gentse hoofdcommissaris in 1976 in een rapport aan de burgemeester over de ‘nieuwe’ Gentse Feesten. Om maar te zeggen dat ze toen nog niet veel gewoon waren, en dat de Vlasmarkt (aka Flashmarkt) zich toen nog moest ontpoppen als het échte oord van verderf.

Dat deed het ‘plein’ begin deze eeuw vooral onder impuls van de Charlatan, een bruin café dat een complete make-over kreeg en zich sindsdien opwierp als de bakermat van een eindeloze lijst toonaangevende partyconcepten. Al mag de rol die de andere kroegen op het plein hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de Vlasmarkt als nightlife-mekka – denk: Kinky Star, Aap, Giraf, Jos, etc. – evenmin worden onderschat.

Café Charlatan op de Vlasmarkt in Gent

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify