De Kouter op zondagvoormiddag. Dat is flaneren op de bloemenmarkt. Hier en daar een klapke doen. Genieten van het schoon leven. En nadien op ’t gemak een hapje in één van de goeie restaurants in de buurt. Het is een begrip voor de Gentenaars.

De eerste zonnestralen

Wacht zeker niet op de lente! Dankzij de wekelijkse bloemenmarkt zie je op de Kouter elk weekend van het jaar een bonte mozaïek van bloesems. Al nodigen we je zeker uit tijdens het voorjaar om eens af te komen op een zonnige zondagochtend. Wat kuieren in de eerste lentewarmte, genieten van de kleuren, een muziekje op de achtergrond. Zalig. Want als je geluk hebt, speelt er een harmonie op het paviljoen. Dat is wat we noemen het schoon leven.

De Blauwe Kiosk

Tijdens de wekelijkse bloemenmarkt verzamelen zich aan De Blauwe Kiosk zo rond een uur of elf de echte genieters. Dit tot aperobar omgetoverd monument voorziet de fijnproevers op de markt van een glaasje cava, verse oesters en andere amuse-geules. De oorspronkelijk zeshoekige krantenkiosk kreeg haar stekje op de Kouter al in 1885. Ooit stonden 38 kiosken verspreid over de Gentse binnenstad. Deze kiosk bleef als enige bestaan en kreeg in 1990 een nieuw leven als openluchtbar.

Liefde voor muziek

Er is meer dan slenteren en bloemen! Wie houdt van muziek moet ook op de Kouter zijn. En ja hoor, het woord muziek dekt de hele lading! Centraal op de Kouter staat een prachtige smeedijzeren kiosk op natuurstenen sokkel. De muziekkiosk werd ontworpen door stadsarchitect Adolphe Pauli in 1878. Het dak draagt de namen van 4 beroemde componisten: Mozart, Gretry, Rossini en Auber. Ook in het Citadelpark vind je zo’n fraai exemplaar.

De 19de-eeuwse Gentse Opera en concertzaal De Handelsbeurs rond de Kouter bieden jou samen een doorsnede van de hele muziekscene. Van pop, rock en wereldmuziek tot jazz, opera en klassiek. De hele concertagenda overlopen, is misschien wat veel. Maar wees gerust: op de Kouter heerst een onversneden liefde voor muziek.

Nog een hapje voor het winkelen?

Knort de maag intussen? Brasserie HA’ aan De Handelsbeurs heeft voor jou een tafeltje gedekt. En bij de Opera kan je de voetjes onder tafel steken in Cafe Theatre. Om de hoek op de Ketelvest vind je in Le Homard Rouge menu’s om van te watertanden. Echt iets voor gourmands. En wie liever óp de Kouter blijft, moet zeker eens langs bij CRU – Cuit. In dit tweeluik van versmarkt en restaurant samen kan je genieten van authentieke producten op het ritme van de seizoenen.

En dan ben je er helemaal klaar voor! Want vanaf de Kouter sta je perfect in de startblokken voor een shoppingmarathon. Eén van de bekendste adresjes is de Veldstraat, maar wist je dat je vanop de Kouter ook naar de gezellige Kouterdreef kan? Met deze winkelstraten beleef je twee keer zoveel plezier tijdens het shoppen! 

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.