Het Citadelpark is een park in Gent op een heuvelkam tussen Schelde en Leie. Dit stadspark werd aangelegd in 1875 op de plaats waar eerder de Hollandse citadel van Gent stond, gebouwd tussen 1819 en 1831. De citadel, een van de grootste en modernste van zijn tijd in Europa, later gebruikt als infanterie- en artilleriekazerne, bleef functioneren tot 1870.

Citytrippen en chillen in Gent

Vandaag kan je hier extra genieten van de botanische rijkdom dankzij het naamzuiltje dat alle bijzondere bomen sinds 2005 flankeert. En ook de kids kunnen zich hier uitleven in een speelzone tot 10 jaar. Als het zonnetje schijnt is deze plek de chill- en picknickzone van Gentenaars en studenten. Smakelijk!

Gent een wereldstad, een park in een stad

De citadel in Gent moest plaats ruimen voor de wereldtentoonstelling van Gent in 1913. Zo kwamen er heel wat gebouwen om de wereldtentoonstelling van 1913 te huisvesten. Het Floraliënpaleis is ongetwijfeld het bekendste paleis. In 1930 veranderde het uitzicht van het park opnieuw, deze keer in het kader van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid van België.

Kazematten, bunker en botanische zeldzaamheden

Bij de aanleg van het park werd gebruikgemaakt van de bestaande hellingen en relicten van de vroegere citadel. Hier en daar zijn er nog delen van de kazematten terug te vinden. De 780 bomen, waaronder een aantal zeldzame exemplaren, zijn hier een bijkomende attractie, voor bezoekers met een groen hart.

Sinds 1984 is het park een beschermd landschap. Onder het park werd in 1938 een bunker gebouwd in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, maar deze was nog niet klaar toen de Duitsers het land binnenvielen. De plantentuin van de universiteit en de campus Ledeganck liggen aan de rand van het Citadelpark.

Muziek en kunst

Kunst en muziek zijn nooit ver weg in het Citadelpark. Het standbeeld van Emile Claus (1849-1924), Leieschilder en grondlegger van het luminisme, staat tegenover de plantentuin. Dit beeld stelt hem voor met een schilderspalet in zijn hand. Aan beide kanten van de kunstenaar wordt een kunstwerk van hem afgebeeld: 'De Boomgaard' en 'De Vlasgaard'. In het begin van zijn carrière is hij beïnvloed door Renoir en Monet. Later werd hij kopman van het impressionisme in België.

In het noordelijke gedeelte van het Citadelpark staat een prachtige gietijzeren constructie op een achthoekige sokkel in natuursteen. Deze muziekkiosk werd onder leiding van de Gentse stadsarchitect Charles Van Rysselberghe gebouwd in 1885. Ook op de Kouter vind je nog een authentieke muziekkiosk.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.