Van chefs en artisanale producenten tot culinaire vernieuwers — Gand Gourmand draait om meer dan eten. Het is een ode aan vakmanschap, passie en de verhalen achter elk bord.

Gand Gourmand is jouw uitnodiging om Gent te proeven via de mensen die er elke dag smaak aan geven. Alle Gentse bourgondiërs, gefermenteerde durvers en hartige proevers zijn van harte welkom!

De (s)makersroute

Op ontdekking in de stad bij lokale (s)makers

Zondag 2 november

Op zondag 2 november verandert het hart van Gent in een paradijs voor foodies tijdens de foodpromenade van Gand Gourmand. Deze culinaire wandeling, vrij toegankelijk voor iedereen tussen 11 en 17u, zet lokale (s)makers in de spotlight. Ze tonen je een blik achter de schermen en presenteren je hun ambacht en de heerlijkste proeverijen.  

Laat je verrassen door de creativiteit en liefde waarmee Gentse (s)makers de rijke smaken van hun stad tot leven brengen. Pik een plannetje op bij één van de deelnemende zaken en ga op culinaire ontdekkingstocht door de stad bij: 

  • Artikel Nr – messen en scharen – huYghe – Gespecialiseerde makerij en fijnslijperij die sinds 1924 vakmanschap combineert met precisie. Als familiebedrijf met diepe wortels in het ambacht, staat huYghe bekend om het vervaardigen, slijpen en onderhouden van hoogwaardige messen en scharen voor zowel professioneel als particulier gebruik.
    • Demo’s en uitleg.
  • Artevelde – Stadsbrouwerij in het hart van Gent, tegenover het stadhuis. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde, historische Gentenaar en volksleider, wiens geest van visie en verbondenheid weerspiegeld wordt in de bieren.
    • Elk uur rondleidingen (11u–16u) met een degustatie voor slechts 1 euro.
  • BABA Jacquet – Vernieuwde versie van de bekende bakkerij en koffiebar Jacquet in de Vlaanderenstraat in Gent. Baba combineert de charme van een traditionele bakkerij met de gezelligheid van een moderne koffiebar.
    • Proevertjes voor bezoekers.
  • Bargino Bottega - High end conceptstore met decoratie, lifestyle en wellness producten. Aan de muren zie je o.a. werk van Gentse kunstenaars en in het bargedeelte kan je genieten van een koffie of een aperitief.  
    • Lokale makers van Onderhuis stellen hun ambacht voor bij Bargino. Ze vertalen de essentie en de zuiverste emotie naar klei, bord en kleur.
  • Café Folklore – Eén van de laatste rasechte bruine volkscafé's van Gent waar ze kroakemandels serveren bij elk drankje, de kaviaar van het volk.
    • Proevertjes voor bezoekers bij aankoop van een drankje.
  • Catberry – Kleurrijke koffiebar en patisserie in Gent. 100% plantaardig en huisgemaakt, met taarten, cupcakes en lattes die duurzaamheid en smaak combineren.
    • Proevertjes voor bezoekers.
  • Chocolaterie Vandenbouhede – Ambachtelijke chocolatier in hartje Gent, bekend om verrassende pralines en verfijnde zoete creaties met Belgische chocolade.
    • Open atelier te bekijken vanuit de winkel, met demonstraties van de productie en gratis proevertjes.
  • Cru Gent – Versmarkt op de Kouter waar vakmanschap, kwaliteit en pure smaken centraal staan. Een unieke winkelervaring met seizoensgebonden producten.
    • Open atelier in de bakkerij met demonstraties (zoals het Cru-worstenbroodje). Aanwezigheid van lokale foodpartners die er hun product komen voorstellen zoals Koffie Kaffé, e.a.
  • DeDuytschaever – Bekroond tot Beste Chocolatier van Vlaanderen door Gault&Millau (2022 én 2026), biedt Jannes Deduytschaever in zijn winkel een verfijnde collectie culinaire pralines en klassiekers met een knipoog.
    • Atelier achter glas, waar bezoekers het productieproces kunnen volgen met mogelijkheid tot tasting.
  • Dok Brewing – Innovatieve microbrouwerij met gezellige brewpub in Dok Noord. Een Gentse hotspot voor craftbier, smaak en ontmoeting.
    • Rondleiding in de brouwerij met uitleg over hun filosofie en het brouwproces.
    • Tasting mogelijk.
  • Holy Cow Chocolate – Duurzame bean-to-bar chocolade met eigen plantage in India, verwerkt in Gent. 100% plantaardig, transparant en met seizoensgebonden smaken die verrassen.
    • Live demonstratie achter glas van het gieten van chocoladerepen en het malen van cacao in stone grinders.
    • In de winkel extra uitleg met foto’s en video’s uit India en gratis proevertjes van chocolade en choco’s.
  • Julie’s House – Charmant taartenhuis aan de Kraanlei, waar huisgemaakte taarten, cupcakes en scones met liefde worden geserveerd in een romantische setting.
    • Gratis proevertjes in de winkel aan de Kraanlei.
  • Maison 12 – Creatieve plek in Gent die logies combineert met een atelier voor workshops rond chocolade en patisserie. Een huis vol smaak en inspiratie.
    • Demonstratie rond het maken van ambachtelijke speculaas, met proevertje.
  • Marriott Hotel
    • Tasting van The Ghentist gin (alcoholisch of non-alcoholisch) met Gentse gin-tonic in Poppi Coffee & Wine Bar, de bar van het hotel.
  • OHNE – Gentse pionier in verpakkingsvrij winkelen. Biologisch, lokaal en duurzaam — van voeding tot verzorging.
    • Aanwezigheid van verschillende producenten in de winkel (Koningin Elisabethlaan) die hun producten toelichten en tastings aanbieden.
  • Tartelette – Patisserie van Lies & Maurits met verfijnde tartelettes, afgewerkt met vers fruit en eetbare bloemen. Kunstwerkjes op je bord, seizoensgebonden en elegant.
    • Open atelier en gratis proevertjes voor bezoekers.
  • The Chocolate Maker – Tweede zaak van chocolatier Jannes Deduytschaever waar chocolade wordt verkocht geproduceerd volgens het bean-to-bar principe. De chocolade wordt er volledig ter plaatse gemaakt, van boon tot reep, met aandacht voor duurzaamheid, transparantie en smaak. Een innovatieve hotspot in een iconisch steegje.
    • Atelier achter glas, waar je het chocoladeproductieproces kan zien met mogelijkheid tot tasting.
  • The Fresh Princess – Saladebar & traiteurgerechten
    • Tasting van pistolet met gekruid gehakt van bij slagerij St-Pierre & Tierenteyn mosterd.
  • Third Wave cocktailbar - pop-up cocktailbar dat zich onderscheidt door een breed en verrassend assortiment, van klassiekers tot mocktails, premium thee-infusies en huisgemaakte creaties.
    • Tasting van lokaal gebrouwen huisbier ‘Gurbet’.
  • Typisch Gents (Belfortwinkel) – Deze  stadswinkel aan de voet van het Belfort brengt het beste van Gent samen: lokale ambachten, lekkernijen en originele cadeaus met een authentiek verhaal.
    • Lokale producenten stellen hun producten voor in de winkel met mogelijkheid tot tasting.
  • Yugen Kombucha – Gentse brouwerij van biologische, ongepasteuriseerde kombucha. Ambachtelijk gebrouwen met krachtige kruiden, echte thee en puur sap — een fris, gezond en duurzaam alternatief voor frisdrank.
    • Uitleg in de brouwerij met blik achter de schermen en tasting. Bezoekers kunnen verschillende smaken proeven en ontdekken hoe elke fles wordt vormgegeven in samenwerking met jonge illustratoren en lokale kunstenaars. Daarnaast wordt toegelicht hoe kombucha bijdraagt aan een gezonde levensstijl dankzij zijn ongepasteuriseerde en functionele eigenschappen. Kombucha kan ter plaatse aangekocht worden aan een exclusief tarief. 

>> terug naar menu

Ontdek de smakelijke geschiedenis van Gent

Uitzonderlijk kan je die zondag in de werkzaal van de Boekentoren een smaakvolle selectie ontdekken uit de collectie, gewijd aan het rijke culinaire verleden van Gent. Conservator Yana-Frauke Vandendriessche (Bijzondere Collecties Boekentoren) is aanwezig om de stukken toe te lichten en je mee te nemen in de smakelijke geschiedenis van onze stad. Een unieke kans om culinaire schatten uit de Gentse archieven van dichtbij te ontdekken! 

Workshops om duimen en vingers bij af te likken

Schrijf in en ga zelf aan de slag bij lokale foodmakers

Slijpen op platte steen – Artikel Nr – messen en scharen – huYghe  
27 oktober –  10u00 - 11u00 / 11u30-12u30 / 13u30-14u30 / 15u00 - 16u30 
Ontdek de kunst van het fijnslijpen met meester-slijper Marc Cloet. In deze hands-on workshop leer je hoe je messen op traditionele wijze slijpt op een platte steen — een ambachtelijke techniek die precisie en vakmanschap vereist. 
Inschrijven 

Hoe maak je je eigen noodles thuis – Zuru Zuru Ramen 
27 oktober –  15u30 - 17u00 
Leer hoe je zelf authentieke Japanse noodles maakt met de technieken van Zuru Zuru Ramen. Een praktische workshop voor liefhebbers van Aziatische keuken. 
Inschrijven 

Leer zelf ijs maken – Smmaak 
28 oktober – 14u00 -17u00 
Ontdek hoe je ambachtelijk ijs maakt met natuurlijke ingrediënten. Een workshop voor zoetekauwen en creatievelingen. 
Inschrijven 

Dashi basics: Dampende bouillon en pure umami – Zuru Zuru Ramen 
28 oktober –  15u30 - 17u00 
Leer het geheim achter de Japanse umami-smaak met Chef Nick van Zuru Zuru Ramen. Een workshop rond de basis van dashi en smaakopbouw. 
Inschrijven 

Leer alles over het roken van voeding – Smmaak 
29 oktober – 18u00 - 21u00 
Duik in de wereld van rooktechnieken en ontdek hoe je smaakvolle gerechten creëert met rook als ingrediënt. 
Inschrijven 

Maak je eigen bento-taart – Catberry 
29 oktober – 19u00 - 21u00 
Leer hoe je een feestelijke bento-taart maakt in deze creatieve workshop bij Catberry. 100% plantaardig en boordevol kleur en smaak. 
Inschrijven 

Pompoenworkshop – Vegamuze 
29 oktober – 18u30 - 22u30 
Duik in de veelzijdige wereld van de pompoen en ontdek wat je allemaal kunt maken met dit herfsticoon. Van hartig tot zoet, alles komt aan bod. 
Inschrijven 

Grandiose Granen – De Plantenkok 
30 oktober – 19u30 – 21u30 
Ontdek hoe je met granen meer variatie en smaak op je bord brengt. Een plantaardige kookworkshop vol inspiratie. 
Inschrijven 

Leer met chocolade werken zoals een echte chocolatier – Smmaak 
30 oktober – 14u00 - 18u00 
Een workshop voor chocoladeliefhebbers: leer hoe je pralines maakt en chocolade verwerkt als een echte vakman. 
Inschrijven 

Chocolade met impact van India tot Gent – Holy Cow Chocolate 
30 & 31 oktober – 13u30 - 14u30 
Founders Ellen & Luca nemen je mee in het verhaal van duurzame chocolade. Inclusief interactieve tasting en praktische sessie: cacao vermalen en chocolade gieten. 
Inschrijven  

Tasting bij L’Amuzette 
️30 & 31 oktober – 19u00 - 20u30 
Een cross-tasting met kwalitatieve, alcoholvrije alternatieven uit de Gentse regio (wijnen uit het Meetjesland; bieren, spirits, gefermenteerde dranken uit Gent). 
Inschrijven 

Fifty Shades of Grain – The Bakery by Joost Arijs 
31 oktober – 14-15u & 16-17u 
Top-patissier Joost Arijs toont hoe hij met verschillende graansoorten en fermentatie unieke broden en viennoiserie creëert. Een workshop voor fijnproevers. 
Inschrijven 

De kunst van rijstpapier – Cook some concepts (Restaurant Anders) 
2 november – 11-12u30 
Workshop over de kunst van rijstpapier: hoe het wordt gemaakt, tasting van verschillende soorten en lunch met DIY lenterolletjes en lokaal bier of huisgemaakte drank. 
Inschrijven 

Bavarois workshop voor de patisserie liefhebbers – Smmaak 
2 november – 14-17u 
Leer hoe je verfijnde bavarois taartjes maakt in deze workshop voor patisserieliefhebbers. 
Inschrijven 

>> terug naar menu

Restaurantacties & specials

Tijdens Gand Gourmand zetten verschillende Gentse horecazaken hun creativiteit en lokale verankering in de kijker met een signature hapje, gerecht of drankje, speciaal ontwikkeld voor deze culinaire week.  

Van 27 oktober tot en met 2 november serveren deelnemende restaurants een GAND GOURMAND SPECIAL: een unieke creatie bereid met ingrediënten van lokale producenten of zetten ze een actie in de kijker*.

*Beschikbaarheid volgens openingsuren van de deelnemende zaken

Deze zaken nemen deel:  

  • Artevelde - Wie van 27 oktober tot en met 2 november Gentse stoverij bestelt, krijgt gratis een Artevelde Grand Cru 33cl.
  • Bukuu - Nieuw Palestijns restaurant in de Dampoortstraat die voor Gand Gourmand een Palestijnse variatie aanbiedt van stoverij met frietjes.
  • Croqino’s - Een verrassende apero croqino gevuld met gedroogde Ganda ham en kaas van Het Hinkelspel.
  • Lorre traiteur en cateraar - Traiteurgerecht in de kijker: Köfte van kip en boudin blanc met koffie en chili, met boudin van Monsieur Boudin en koffie van branderij Vandekerckhove.
  • Paul's Boutique - De Buffalo Burger met vlees van korte keten slagerij Van Ceulebroeck, rechtstreeks gelinkt aan hun landbouwbedrijf in Zwijnaarde.
  • Plant a Pizza - Finger food en home made drankje met lokale producten
  • Poppi bar by Marriott Ghent - Mini Monsieur Boudin hot dog op brioche met mozzarella en Tierenteyn-mosterd — een Gentse klassieker in een modern jasje  – met als pairing drankje een Gentse cocktail van The Ghentist.
  • The Belgian Girl - Glaasje lokale (schuim)wijn met drie verfijnde hapjes — een elegante kennismaking met Gentse smaken.
  • Third Wave cocktailbar - Signature dessert met lokale bio-kastanjepompoen, afgewerkt met huisgemaakte tahin, kaymak (romige melkroomdelicatesse) en krokante walnoten. Daarnaast is er ook een unieke Gand Gourmand cold brew thee met lokale fruiten, cocktail of mocktail.

  • Valeir - Ijscoupe met vanille en ‘cuberdon touch’. 

  • Zuru Zuru Ramen - Home Infused Saké of Home Roasted Tea tasting, geserveerd met gyoza (kip of vegan) of edamame — een zintuiglijke reis door Japan met een lokale twist.

>> terug naar menu

Mokja - Knol & Kool take-over

Tijdens Gand Gourmand slaan Mokja en Knol & Kool de handen in elkaar. Ae Jin neemt op donderdag 30 oktober het fornuis over en kookt een heerlijke Koreaanse menu. Enkel op reservatie via de link.

Culinaire rondleidingen

Ontdek Gent met al je zintuigen. Tijdens Gand Gourmand kan je samen met gepassioneerde gidsen de stad ontdekken vanuit een culinair perspectief. Je wandelt langs markten, oude handelspleinen en straten waar eten en drinken al eeuwen een hoofdrol spelen. Verhalen over tradities, smaken en tafelen verweven zich met anekdotes over Gentse cultuur en geschiedenis. Zo ervaar je hoe diep gastronomie in het DNA van de stad verankerd zit. 

  • Honger naar Gent  
    27 en 28 oktober – 16u00 - 17u45  
    Honger naar Gent is een project van twee Gentenaars, Noël Callebaut en Dirk Holemans, die zot zijn van hun stad. Al wandelend vertellen ze hoe deze grootse stad in vroegere tijden – de 14de en de 19de eeuw zichzelf voorzag van voedsel en (lekkere) drank zonder koelkast of microgolf. Honger naar Gent is ondertussen ook een succesvolle lees- en wandelgids die je Gent leert kennen vanuit de lens van voedsel.   
    Boek deze rondleiding
     
  • Al sneukelend door het Patershol en Prinsenhof 
    1 november  - 15u00 - 17u00 
    Ontdek de doolhofachtige straatjes van het Patershol en kuier door de pittoreske straten van het Prinsenhof, terwijl je onderweg halt houdt voor drie proevertjes. 
    Boek deze rondleiding
     
  • Van Turrepoort tot Boekentoren  
    2 november – 10u00 - 11u30 
    Smaakvolle ontdekkingstocht door Gent, onder leiding van foodhistorica en chef-kok Annelies Van Wittenberghe. Deze culinaire wandeling verbindt de stad met haar gastronomisch verleden, van de oude Turrepoort tot aan de iconische Boekentoren. Onderweg ontrafelt Annelies vergeten smaken, historische eetgewoonten en verrassende recepten uit de rijke culinaire collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. Deze rondleiding eindigt aan de Boekentoren waar voor de gelegenheid een selectie wordt tentoongesteld uit de bijzondere collectie rond de Gentse eetcultuur. De Belvedère toren kan die dag ook bezocht worden.  
    Boek deze rondleiding

>> terug naar menu