'Kleureyck' is een tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het bijzondere kleurgebruik van Jan van Eyck, dat na de restauratie van Het Lam Gods opnieuw ten volle zichtbaar werd.

Door het gebruik van olieverf en transparante, gekleurde glazuurlagen wist Van Eyck tot een vernieuwende variëteit aan kleurschakeringen, helderheid en saturatie in zijn schilderijen te komen. Zijn inspirerend kleurgebruik vormt het uitgangspunt voor een selectie nationale en internationale designers die een affiniteit hebben met kleur.

De tentoonstelling wordt opgevat als een wandeling doorheen de zeven hoofdkleuren en het pigmentuniversum die Jan van Eyck en zijn tijdgenoten gebruikten en waarbij kennis, inspiratie en mystiek de onderlagen zijn. In verschillende kleuropstellingen worden projecten tentoongesteld van designers uit meerdere ontwerpgebieden (productontwerp, crafts, textielontwerp, grafisch ontwerp, juweelontwerp, architectuur,...). Sommige designers werken vooral vanuit een onderzoeksmatige benadering van kleur, waarbij bijvoorbeeld wordt gefocust op de materialiteit ervan. Anderen zijn meer geïnteresseerd in kleur en perceptie, of de invloed van kleur in een ruimtelijke context.

Ook de historische salons van Hotel de Coninck worden geïntegreerd in het tentoonstellingstraject. Die worden omgevormd tot ‘experience rooms’ waarvoor hedendaagse designers een project tonen of een werk creëren binnen het thema kleur en zintuigen.

‘Kleureyck’ vanuit je huiskamer

Benieuwd naar wat je van de tentoonstelling mag verwachten? Of wil je jezelf alvast voorbereiden op je bezoek? Surf dan naar de website van Design Museum Gent en krijg een bijzonder voorproefje van de tentoonstelling. Negen deelnemende artiesten stellen het project dat ze voor de expo hebben uitgewerkt online voor en geven een woordje uitleg bij hun ontwerp. Negen werken uit de expo uitgelegd door de designer zelf en dat gewoon vanuit je huiskamer!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.