Hoewel het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth, in de Begijnhofdries in Gent, niet meer ommuurd is en dus gewoon deel uitmaakt van de stad, blijft de sfeer er uniek. Vandaag staat het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth bekend als ‘holy corner’, een oord van verdraagzaamheid, want er zijn niet minder dan drie verschillende kerken gevestigd: een anglicaanse, een orthodoxe en een protestantse.
Van bleekweide tot boomgaard, een kleurrijke halte
Dit open begijnhof groeide in de 13de eeuw uit tot wat je een begijnhofstad kunt noemen, met een kerk, het huis van de ‘grootjuffer’, een infirmerie, een kapel, meer dan honderd begijnenhuizen, een bleekweide (grasvlakte om linnen te bleken) en een boomgaard. Na de Franse Revolutie en de toenemende industrialisering, verhuisden de bewoners in 1873 naar hun nieuwe begijnhof in Sint-Amandsberg.
De nieuwe orthodoxe kerk in de Sophie Van Akenstraat is een opvallende bezienswaardigheid in Gent en je bezoek meer dan waard. Binnenin werd de kerk beschilderd met fresco’s volgens de authentieke Byzantijnse techniek. Op de gevel zijn de twaalf Apostelen afgebeeld met mozaïeken in rondboognissen.
Goddelijke gevelkunst in Gent
Wil je tijdens je stedentrip meer van deze kleurrijke gevelkunst aanschouwen? Je vindt nog een schitterend mozaïek op de gevel van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg op het Sint-Baafsplein. Apollo, de Romeinse god van muziek en levensvreugde, staat er afgebeeld met zijn muzen van de zang, dans en muziek. Gent, charmant historisch en levendig interessant.