Twee Europese autosnelwegen (E17 en E40) kruisen elkaar in Gent. Dat maakt onze stad optimaal bereikbaar voor auto en bus. Gent ligt op slechts drie kwartier van Brugge en Brussel (beide 53 km) en op een klein uurtje van Antwerpen (60 km).
De centrale ligging in Europa en het goed uitgebouwde transportnetwerk zijn een grote troef voor de kunststad Gent.
De internationale luchthaven van Zaventem 'Brussels Airport' ligt op minder dan een uur rijden.

Vanaf de E17 neem je de afrit 'Gent Centrum'. Vanaf de E40 volg je aan het klaverblad in Zwijnaarde eerst een stukje richting Antwerpen (E17), daarna afrit 'Gent Centrum'.

Ondanks het feit dat het Gentse historische centrum het grootste winkelwandelgebied van Vlaanderen is, bestaat de mogelijkheid om met de wagen in de onmiddellijke nabijheid van de historische kern te parkeren. Je kunt gebruik maken van de parkeerroute (P-route) die als het ware een mini-ring rond de binnenstad vormt en die alle parkeergarages onderling verbindt. Zodra je de stad binnenrijdt zorgt de P-route er, door middel van elektronische borden, voor dat je de gewenste parkeergarage vlot bereikt.
In het Gentse stadscentrum bieden 9 parkings bijna 5.000 parkeerplaatsen.
Tussen 11 en 18 uur heb je een vergunning nodig om met een gemotoriseerd voertuig de voetgangerszone in te rijden. Zo vermijd je een boete. Parkeren op openbaar domein in de voetgangerszone is niet toegelaten.

Circulatieplan

Het Circulatieplan weert het doorgaande verkeer uit de binnenstad. Voetgangers, fietsers, bussen en trams krijgen meer ruimte en automobilisten die écht in de stad moeten zijn, kunnen hun bestemming vlotter bereiken.

De stad wordt hiervoor in zeven sectoren verdeeld. Autoverkeer tussen de verschillende sectoren verloopt langs de stadsring (R40). Je check dus best op voorhand welke invalswegen je kunt gebruiken om jouw bestemming, binnen de specifieke sector, vanaf de ring te bereiken. Het centrum en de centrumparkings blijven bereikbaar voor auto’s. Ook alle logiesverstrekkende bedrijven blijven bereikbaar.
Hier vind je per sector een overzicht van de mogelijkheden.

Ook alle logiesverstrekkende bedrijven blijven bereikbaar.