Geschreven op 15/02/2025 door
De Gentse lichtwandeling bevat een paar ‘speciallekes’. Geen gebouw, geen straat of monumentaal plein. Wel drie prachtige lichtkunstwerken: De Blauwe Vogels van Maeterlinck, de geboortelantaarn Ai Nati Oggi en Palimpsest in Gentbrugge. Bijzondere lichtcreaties die niet alleen sfeervol zijn, maar met hun licht ook een verhaal vertellen.

Sinds 2011 organiseert de stad Gent om de drie jaar het Lichtfestival: een groots spektakel waarbij lichtkunstenaars van over de hele wereld hun bijzondere creaties aan het grote publiek tonen. Sommige van die werken voelden zich zo goed in Gent, dat ze er een permanent plekje kregen. Twee lichtkunstwerken op de basisroute van de Lichtwandeling zijn de Blauwe Vogels van Maeterlinck en het werk Ai Nati Oggi. En in Gentbrugge vind je ook Palimpsest: lichtkunst met woorden.

Dat lichtuitzicht is een Nobelprijs waard

Sta je bij schemerlicht op de Ajuinbrug, dan kan je er niet naast kijken: de betoverende blauwe vogels in de bomen boven het water. Het kunstwerk ‘Les oiseaux de Mr. Maeterlinck’ was de blikvanger van het lichtfestival van 2012 en past hier zó goed dat de stad het werk aankocht. De Franse ontwerpstudio Pitaya inspireerde zich op ‘L’Oiseau Bleu’ van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Door het zicht op de Koren- en Graslei en de weerspiegeling in het water krijgen de lichtgevende vogels een extra magische dimensie.

Welkom in Gent!

Als je het niet kent, loop je dit kunstwerk zo voorbij. Op het Sint-Veerleplein staat ‘Ai Nati Oggi’, een subtiel lichtkunstwerk van de Italiaan Alberto Garutti. Het kunstwerk kwam naar Gent tijdens de Over the Edges-tentoonstelling in 2000.  

De naam betekent ‘wie vandaag geboren is’ en die vlag dekt helemaal de lading. De drie lantaarns zijn verbonden met de verloskamers van de Gentse ziekenhuizen. Zodra daar een baby geboren wordt, kunnen de ouders op een knop drukken. Dan geven de drie lantaarns op het Veerleplein heel even wat meer licht, om de nieuwe Gentenaar symbolisch welkom te heten.

“Drink je ‘s avonds iets op het Sint-Veerleplein? Houd dan zeker de lantaarns in de gaten. Misschien ben je wel getuige van de geboorte van een nieuwe Gentenaar.”
Lieve Staes

Maar hoe zijn we eigenlijk zeker dat het werkt? Eerlijk, we hebben ons die vraag ook gesteld. Dus testten we het uit. Een collega van me vatte post op het Veerleplein en belde een Gentse materniteit. Of ze even op de knop konden duwen? Het lukte om het flikkeren van de lantaarns op video vast te leggen. We zijn dus zeker dat alles nog werkt. Wie ‘s avonds iets drinkt op het Sint-Veerleplein, houdt dus maar beter het kunstwerk in de gaten. Misschien wordt er wel een Gents kindje geboren.

Schrijven en blijven schrijven

Ondertussen heeft ook deelgemeente Gentbrugge een eigen lichtkunstwerk. Op de site van het wijkpark De Porre zie je ‘s avonds bovenop de koeltoren het werk Palimpsest. Een Palimpsest is een herschrijfbaar stuk perkament – precies wat het kunstwerk doet: schrijven en herschrijven. Een eerste kleine ring aan de binnenkant van de toren toont een reeks letters, een zoekmachine vormt daarmee willekeurige woorden. Een tweede, grotere ring bovenop de koeltoren laat de gevonden woorden oplichten. 

Lie­ve Staes

Lieve Staes verzorgt de communicatie van complexe ruimtelijke projecten bij het Projectbureau Ruimte van Stad Gent. Haar lievelingsonderwerpen zijn het Lichtplan en water. Professioneel deelt ze daar alles over via onder andere verschillende communicatiekanalen en wandelingen. Maar ook in haar vrije tijd kan ze het niet laten om familie en vrienden bij valavond op sleeptouw te nemen door het feeërieke Gent. 

Lees alle blogposts van Lieve Staes