Twee decennia lang stond Decadance bekend als de afterpartyboîte van Gent. En als een buitenbeentje in de Overpoortstraat.

Overpoortstraat 76, Gent

Een mens zou kunnen denken dat de Overpoort al sinds mensenheugenis dé uitgaansbuurt van de Gentse student is. Maar in werkelijkheid streek die laatste er pas in de jaren 70 neer – na de bouw van enkele notoire homes in de buurt. Meer nog: toen Decadance in 1996 de deuren opende, was de Overpoortstraat nog lang niet het nightlife-inferno van vandaag. En Decadance was ook nog totaal niet de legendarische club die ze uiteindelijk is geworden.

Het is pas toen Jan Van Biesen op donderdagavond steeds meer house begon te draaien – het eerste jaar van de club draaide hij van alles door elkaar – dat Decadance geleidelijk aan een mekka voor liefhebbers van elektronische muziek werd. Het hek was helemaal van de dam, toen de club voor het eerst ook in het weekend de deuren opengooide om nachtbrakers van I Love Techno op te vangen – een verstandige beslissing waarmee ze haar reputatie als afterpartyboîte meteen ook cementeerde.

In 2018 hield Decadance het helaas voor bekeken. Maar het pand staat er nog steeds en het huisvest vandaag alweer een andere club: Contrast.

Decadance in de Overpoortstraat, Gent.

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify