Oost-Vlaanderen kent een enorme rijkdom aan authentieke, culinaire producten. Opsommen is onbegonnen werk. Maar hier is een kleine greep. De typisch Gentse gandaham. De lekkere Tierenteynmosterd. De bierkazen. Een eindeloze polonaise van Oost-Vlaamse streekbieren. De O’de Flander graanjenever. Of zijt ge meer ne sneukelaar? Awel, we hebben ook sneeuwballen en cuberdons!

De hele Oost-Vlaamse keuken onder één dak

Oost-Vlaanderen heeft meer dan 175 traditionele streekproducten. En in Gent vind je ze allemaal onder één dak! Handig toch?
Het Groot Vleeshuis huisvest het Centrum voor Oost-Vlaamse Streekproducten. Je vindt er het volledige aanbod. Los of in een geschenkmand. Je kan natuurlijk ook zelf een cadeau met lekkers bijeenpuzzelen. En wil je niet meer wachten om te degusteren? Reserveer dan alvast een tafeltje in het bijhorende restaurant. En geniet ter plekke van de streekgerechten!

Eeuwenoude tradities

Het vleeshuis was oorspronkelijk een overdekte marktplaats. In deze hal, die dateert uit de 15de eeuw, werd het vlees centraal gekeurd en verhandeld. Ook omdat thuisverkoop van vlees in de middeleeuwen verboden was. In het prachtige, open houten gebinte hangt nu de lekkere Ganda Ham te drogen. De ham wordt nog steeds ambachtelijk gezouten en gedroogd volgens een eeuwenoude traditie.

De penshuisjes

Maak je misschien ook even heel klein. Want naast het Groot Vleeshuis vind je de kleinste kroeg van Gent. ’t Galgenhuisje. Dit sfeervolle cafeetje was vroeger één van de penshuisjes. Dit waren de stulpjes waar de ingewanden verkocht werden, die voor de hygiëne niet in de markthal verhandeld werden. De kleine bar zit vlug vol. Maar niet getreurd, hoor. Het in de winter verwarmde terras is best ruim!

Sma­ke­lijk Gent

Ontdek de streekproducten uit Oost-Vlaanderen in een gezellige stadswandeling van 2,5 km.

Deze brochure is enkel digitaal verkrijgbaar.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.