Gent is vlot bereikbaar met de bus. De rebelse kunststad ligt op slechts drie kwartier rijden van Brugge en Brussel (beide 53 km) en op een klein uurtje van Antwerpen (60 km).

Twee Europese autosnelwegen (E17 en E40) kruisen elkaar in Gent. Vanaf de E17 neem je de afrit 'Gent Centrum'. Vanaf de E40 volg je aan het klaverblad in Zwijnaarde eerst een stukje richting Antwerpen (E17), daarna afrit 'Gent Centrum'.

Autocaristen die hun klanten willen afzetten aan een hotel binnen het autovrije gebied kunnen bij het hotel een vergunning aanvragen.

Gent heeft een lage-emissiezone

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, geldt de Gentse binnenstad (het gebied binnen de ring) als een lage-emissiezone (LEZ). Ook autobussen en autocars moeten aan deze normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria mits voorafgaande registratie van het voertuig via www.lez.gent

Lage-emis­sie­zo­ne (LEZ): regi­streer je voer­tuig en ver­mijd een boe­te.

De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de binnenstad van Gent mag inrijden of niet. Propere wagens mogen de stad binnenrijden, vervuilende wagens moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 
Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone

Stilstaan en parkeren in Gent

Vanop de verschillende Kiss & Rides en parkeerplaatsen kunnen passagiers de autovrije binnenstad snel en eenvoudig bereiken. 

Kiss & Ride Godshuizenlaan

Deze K&R is gelegen aan Muziekcentrum de Bijloke en het STAM. Autocars mogen hier gratis stilstaan om hun passagiers uit te laten stappen (maximum 30 minuten). Parkeren is hier niet toegestaan. De dichtstbijzijnde parking voor autocars is Parking Yachtdreef (B2).

K&R Godshuizenlaan

Godshuizenlaan
9000 Gent
België

Kiss & Ride Bijlokekaai

Ook deze K&R is gelegen aan Muziekcentrum de Bijloke en het STAM. Hier mag je tot 30 minuten stilstaan om passagiers uit te laten stappen (gratis). Parkeren is hier niet toegestaan. De dichtstbijzijnde parking voor autocars is Parking Yachtdreef (B2).

De Poel

Minder mobiele mensen (ouderen, rolstoelgebruikers, kleine kinderen) mag je laten uitstappen aan de laad- en loszone aan De Poel. Parkeren mag hier niet. Deze halte ligt in de sector “Coupure”. Haal zeker een ticket voor maximum 15 minuten gratis parkeren aan de parkeerautomaat.

Parking Station Gent Dampoort (B1)

Deze parking ligt naast het Station Gent Dampoort en vlakbij de historische Sint-Baafsabdij, op de plaats waar Gent in de zevende eeuw ontstond. Hier kan je parkeren voor €1,50 per uur of €6 per dag. Op deze parking is er plaats voor 24 autocars.

Bezoekers wandelen langs de jachthaven Portus Ganda op minder dan een kwartier tot in het historische centrum van de stad. Mensen die minder mobiel zijn, kunnen bus 3, 17, 18, 38 of 39 nemen om naar het stadscentrum te gaan.

Parking Yachtdreef (B2)

Deze parking is gelegen aan de Watersportbaan. Autocars kunnen hier het hele jaar door gratis parkeren (zonder parkeerduurbeperking). Er is plaats voor 14 autocars.

Lokale busondernemingen

Gent heeft een breed aanbod van lokale busondernemingen. Onderstaande lijst geeft je een overzicht van deze ondernemingen.