Gent is vlot bereikbaar met de bus. De rebelse kunststad ligt op slechts drie kwartier rijden van Brugge en Brussel (beide 53 km) en op een klein uurtje van Antwerpen (60 km).

Twee Europese autosnelwegen (E17 en E40) kruisen elkaar in Gent. Vanaf de E17 neem je de afrit 'Gent Centrum'. Vanaf de E40 volg je aan het klaverblad in Zwijnaarde eerst een stukje richting Antwerpen (E17), daarna afrit 'Gent Centrum'.

Autocaristen die hun klanten willen afzetten aan een hotel binnen het autovrije gebied kunnen bij het hotel een vergunning aanvragen.

Gent heeft een lage-emissiezone

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, geldt de Gentse binnenstad (het gebied binnen de ring) als een lage-emissiezone (LEZ). Ook autobussen en autocars moeten aan deze normen voldoen. Enkel bussen voor het vervoer van personen met een handicap worden vrijgesteld van de toegangscriteria mits voorafgaande registratie van het voertuig via www.lez.gent

Lage-emissiezone (LEZ): registreer je autocar en vermijd een boete

De euronorm en het brandstoftype van je voertuig bepalen of je de binnenstad van Gent mag inrijden of niet. Propere voertuigen mogen de stad binnenrijden, vervuilende voertuigen moeten betalen. Mag jouw voertuig binnen, maar heb je geen Belgische of Nederlandse nummerplaat? Dan moet je ALTIJD registreren! 

Kom hier alles te weten over de lage-emissiezone.

Stilstaan en parkeren in Gent

Vanop de verschillende Kiss & Rides en parkeerplaatsen kunnen passagiers de autovrije binnenstad snel en eenvoudig bereiken. 

Kiss & Ride Godshuizenlaan

Deze K&R is gelegen aan Muziekcentrum de Bijloke en het STAM. Autocars mogen hier gratis stilstaan om hun passagiers uit te laten stappen (maximum 30 minuten). Parkeren is hier niet toegestaan. De dichtstbijzijnde parking voor autocars is Parking Yachtdreef (B2).

Tip: spring op de Hop on hop off watertram en vaar van de Bijloke naar het centrum van de stad (halte 'museumsite' aan de Bijlokekaai). Liever vooraf een rondvaart boeken voor de hele groep? Contacteer dan een van de Gentse rederijen vooraf. De kapitein aan boord gidst in verschillende talen.

K&R Godshuizenlaan

Godshuizenlaan
9000 Gent
België

Kiss & Ride Bijlokekaai

Ook deze K&R is gelegen aan Muziekcentrum de Bijloke en het STAM. Hier mag je tot 30 minuten stilstaan om passagiers uit te laten stappen (gratis). Parkeren is hier niet toegestaan. De dichtstbijzijnde parking voor autocars is Parking Yachtdreef (B2).

Tip: spring op de Hop on hop off watertram en vaar van de Bijloke naar het centrum van de stad (halte 'museumsite' aan de Bijlokekaai). Liever vooraf een rondvaart boeken voor de hele groep? Contacteer dan een van de Gentse rederijen vooraf. De kapitein aan boord gidst in verschillende talen.

Parking Station Gent Dampoort (B1)

Deze parking ligt naast het Station Gent Dampoort en vlakbij de historische Sint-Baafsabdij, op de plaats waar Gent in de zevende eeuw ontstond.

Hier kan je tussen 09:00 en 19:00 uur parkeren voor maximaal 5 uren, dat kost 9 euro. Anders betaal je 1,80 euro per uur. Van 19:00 tot 23:00 uur betaal je 1,50 euro per uur. Tussen 23:00 en 09:00 uur en op zon- en feestdagen parkeer je gratis. Blijf je langer dan 5 uur, zorg er dan voor dat je een aansluitend parkeerticket hebt.

Op deze parking is er plaats voor 24 autocars.

Bezoekers wandelen langs de jachthaven Portus Ganda op minder dan een kwartier tot in het historische centrum van de stad. Mensen die minder mobiel zijn, kunnen bus 3, 17, 18, 38 of 39 nemen om naar het stadscentrum te gaan.

Parking Yachtdreef (B2)

Deze parking is gelegen aan de Watersportbaan. Autocars kunnen hier gratis parkeren.

Vanaf 03/07/'23: parkeren is gratis op zon- en feestdagen, op alle andere dagen betaal je maximum 3,50 euro voor 24 uur.

Er is plaats voor 14 autocars.

Lokale busondernemingen

Gent heeft een breed aanbod van lokale busondernemingen. Onderstaande lijst geeft je een overzicht van deze ondernemingen.

Durme (De) Reizen bvba

Weidel Tours bvba

Weidel Tours bvba

Langendam 108
9940 Evergem
België

Vanock Travel bvba

Stap bvba

Van de Voorde bv

Robby Cars bv

Reizen De Boeck

Ferrycars nv

Johanna Cars

Van Damme A & R Reisgenoegens

Van Hoorebeke & Zoon bvba

Van Cauter Travel bvba

Weyn Autobussen & Autocar nv