Station Gent-Dampoort is het tweede station van Gent, na station Gent-Sint-Pieters. Vanuit Gent-Dampoort is het stadscentrum makkelijk en snel bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of te voet. Ook heel wat internationale lijnbussen houden halt aan Gent-Dampoort.

Aankomst in Gent

In het station van Gent-Dampoort vind je een bagagedepot en je kan er ook een fiets huren. Het historisch stadscentrum bevindt zich op 15 minuten wandelen, of 5 minuten met de fiets.

Station voor de wandelaar

Wist je dat het station Gent-Dampoort maar op een kwartiertje wandelen ligt van het stadscentrum? Geen tram of bus nodig dus, maar gewoon de uitgestippelde route volgen van het station naar de stad – of omgekeerd. Een leuke plus is dat je op die manier meteen een van de hipste buurten van Gent kan verkennen: de Oude Dokken en Dok Noord.

Tweewieler op en hop

Gent is een stad voor stappers (zie hierboven), maar nog meer voor fietsers. Locals fietsen door Gent in weer en wind, waterdicht aangekleed en goedgemutst. Wil je helemaal opgaan in je omgeving tijdens je bezoek, huur dan een fiets aan het station Gent-Dampoort in het filiaal van de Fietsambassade. ‘Fietswegwijzers’ leiden je naar de verschillende stadswijken. Gent is een stad op fietsersmaat, want de afstanden zijn niet te groot en er is vanop je fiets heel wat te zien.

Busje komt of gaat zo

Gent-Dampoort is een treinstation maar ook een busknooppunt. Zo komen internationale lijnbussen genre Flixbus en Flibco vaak aan dit station aan en kunnen bezoekers uit andere Europese steden van daaruit de stad verkennen. Vanuit het station vertrekken ook stadsbussen richting het centrum, zodat je je wandelbenen kan sparen voor de ontdekking van de historische binnenstad.

Rou­te­plan­ner De Lijn

Op zoek naar de makkelijkste route met het openbaar vervoer in Gent? Raadpleeg deze handige routeplanner om je reis uit te stippelen.

Raadpleeg de routeplanner

Reis lichter

Ben je gepakt en gezakt in station Gent-Dampoort aangekomen, dan kan je handig gebruikmaken van het bagagedepot in het station. Drop je ballast in een locker en duik vederlicht de stad in. Ben je in Gent op meerdaagse trip? Dan kan je je bagage al afgeven aan de receptie van je logies voordat je aan je eerste dag in de stad begint.

Tijd over? Verken de buurt

Station Gent-Dampoort ligt in een nog wat onbekend deel van de stad. Op twintig minuten wandelen van het station vind je bijvoorbeeld Dok Noord, een hub met winkels, cafés, restaurants en zelfs een bowling en karting. Dichter bij ’t station liggen dan weer de Oude Dokken, een historisch stadsdeel dat nauw verbonden is met de Gentse haven en vandaag in volle ontwikkeling is. Nieuwe kantoorgebouwen, schone woongebieden, winkels, horeca en de zotste school van Gent vinden hier onderdak.

Op bezoek in de oude haven­dok­ken

Deze wandelroute van 7,5km neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven. 

Benieuwd naar de verhalen van bewoners van nu en havenarbeiders van toen? Scan de QR-code in de legende van de wandelkaart.

Te verkrijgen in het Nederlands, Engels en Frans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor en Industriemuseum.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.