Gent is de hoofdstad én grootste stad van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is zowel cultureel als historisch gezien een gewichtige stad. Gent ontstond op de samenvloeiing van de Leie en de Schelde en was tijdens de middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Ook vandaag nog vormt Gent het kloppende hart van de streek, omgeven door een paar bezoekwaardige regio’s.

Leiestreek

De Leiestreek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gevoed door water. Je kan er fietsen of wandelen langs het water van de Leie, Schelde én een aantal kanalen. Op adem komen doe je in een van de lokale musea of horecazaken.

Meetjesland

Ook het Meetjesland is een wandel- en fietsparadijs, onder meer dankzij de rustgevende krekengebieden die de regio rijk is. Het vlakke land is het sfeervolle decor voor een aantal mooie hoeves en kastelen en is heerlijk rustig.  

Scheldeland

Meersen, broeken, valleien en steden: het Scheldeland vinkt alle vakjes af. Schelde, Dender en Rupel zijn je richtingaanwijzers doorheen de streek, die wandelaars, fietsers én kajakkers verleidt.  

Waasland

Het grensland van het Waasland toont dan weer hoe harmonieus natuur en industrie kunnen samengaan: hier vind je zowel prachtige krekengebieden als het indrukwekkende menswerk van de Antwerpse haven. De regio telt daarnaast ook een volstrekt uniek en bezoekenswaardig grenspark.  

Vlaamse Ardennen

En ook de Vlaamse Ardennen liggen niet ver van Gent af. Dit glooiende land herbergt een schat aan schitterende wandelroutes met imposant uitzicht. Daarnaast vind je hier een paar van Vlaanderens pittigste kuitenbijters op de fiets. 

Vlaamse Kunststeden

Ook de andere Vlaamse kunststeden zijn nooit écht ver weg in Gent. Antwerpen, bijvoorbeeld, ademt niet enkel tijdloze klassieke kunst, maar ook en vooral hedendaagse, edgy en modegerichte cultuur.  

In Brugge zit je dan weer goed voor een overweldigend bad in de middeleeuwen, met een schat aan historische gebouwen, prestigieuze musea en straatjes waarvoor het woord ‘pittoresk’ lijkt uitgevonden.  

Schitterende art nouveau en musea van wereldformaat: onze hoofdstad Brussel is een kunststad met internationale allure. Het bruisende leven van een echte metropool krijg je er gratis bij.  

Kleinschaliger maar daarom niet minder de moeite is Leuven, een kunst- en universiteitsstad op mensenmaat. Van religieus en cultureel erfgoed tot bierhistories en hedendaagse kunst: je vindt het allemaal in Leuven. 

Last but not least is er Mechelen, een kunststad met belangrijk erfgoed uit de vijftiende en zestiende eeuw. Paleizen en oude gebouwen langs de Dijlekaaien, een dijk van een kathedraal en zelfs een speelgoedmuseum: Mechelen is een allemansvriend.  

Kunst­ste­den­rou­te

Verken de Kunststeden per fiets en rij de volledige Kunststedenroute (342km). Maak er een verkenningstocht van met een mix van gastronomie, natuur en cultuur en geniet van het wisselende landschap.

Plan jouw route hier