Bij de eerste lentezon konden de tijdsgenoten van Jan van Eyck hun geluk niet op. Na Pasen was het opnieuw toegestaan om vlees, kazen, boter en eieren te eten. Die rijke terroirkeuken hadden de Gentenaars te danken aan de sappige weiden waarop vooral runderen en schapen graasden. April kondigde zich aan als een ware verademing!

Wist je dat? De Leiebrug die de Zuivelbrugstraat met de Meerseniersstraat verbindt na 1476 de naam Suvelbrug of Zuivelbrug kreeg precies omdat ze uitgaf op de Vrijdagmarkt?

De middeleeuwse basis van onze zuivelkeuken

Aan laatmiddeleeuwse recepten die melding maken van kaas, melk, boter of eieren geen gebrek. Zo werden er toen al recepten genoteerd van quiches met kaas en groene kruiden, koekjes die bereid werden met melk of kaas en voorts ook van gepocheerde eieren die in alle mogelijke kleuren van de regenboog werden geserveerd. Sommige eieren werden – volgens een recept uit een Duits kookboek aan het einde van de 15de eeuw – zelfs aan een spit gebraden. Als eerste stap werden de eieren hiervoor uitgeblazen, gekleurd en vermengd met spek en peterselie. Vervolgens werden de eierschalen opgevuld met dit mengsel, waarna het ei aan het spit werd gegaard. Vandaag blijft quiche een populaire lunchoptie en ook kaaskoekjes hebben als aperosnack de tand des tijds overleefd.

Ga zelf aan de slag

Broze apero- koekjes met kaas

Ingrediënten voor ongeveer 75 stuks:

  • 240 g bloem
  • 250 g malse boter
  • 40 g aardappelzetmeel
  • 60 g bloemsuiker
  • 160 g harde kaas
  • 10 g gekookt eigeel
  • 3 g zout
  • Benodigdheden: Ronde uitsteekringen

 

  1. Kneed alle ingrediënten met de hand tot een glad deeg.
  2. Rol uit tot een deeg van 0,5 cm dikte.
  3. Laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast.
  4. Steek de aperokoekjes uit met een ronde vorm.
  5. Bak af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 10 à 14 minuten.
  6. Laat afkoelen op een rooster.

Quiche

Ingrediënten voor basisrecept per persoon

  • voldoende kruimel- of bladerdeeg om de bakvorm te bekleden
  • 1 dl melk p.p.
  • 1 dl room p.p.
  • 2 eieren p.p.
  • snuifje peper en zout
  • 30 g belegen kaas of een krachtige schapenkaas p.p.
  • 10 g groene kruiden: kervel, dille, selderij, postelein, warmoes, … p.p.

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg, snijd de randen bij en doorprik de bodem met een vork.
  3. Rasp de kaas en verdeel dit mengsel over de bodem.
  4. Klop de room los met de melk en klop de eieren erbij. Breng op smaak met een snuifje peper en zout. Schenk het eimengsel over de vulling.
  5. Bak de quiche in de oven gedurende 35 à 40 minuten tot ze goudbruin kleurt.
  6. Garneer met een royale hoeveelheid groene kruiden voor het serveren.
  7. Serveer eventueel met salade van waterkers, goudsbloem en kappertjes.