De Brug der Keizerlijke Geneugten werd in het Keizer Kareljaar 2000 over de Lieve gebouwd, met beelden van Walter De Buck (1934-2014, Gentse beeldhouwer en kleinkunstenaar), die verwijzen naar verschillende legendes over het leven van Karel V.

In de 19de eeuw ontstonden veel verhalen en legendes over Keizer Karel. Aan de uiteindes van deze brug wordt zo’n verhaal afgebeeld.

Het schip verwijst naar het verhaal van de scheepstrekker. De keizer liep op een jaagpad een bootsman voor de voeten, waardoor zijn schip strandde. De kapitein, die Karel dwong het schip weer los te trekken, kreeg een nieuwe boot van de ‘scheepstrekker’. 

Kunstwerk “Taptoe Feest”

Vlakbij de brug zie je nog een kunstwerk van Walter De Buck: “Taptoe Feest”. Hij ontwierp het in 1993 naar aanleiding van het vijfentwintigjarige bestaan van Theater Taptoe, het legendarische figurentheatergezelschap dat van 1968 tot 2009 het Gentse poppentheater in binnen- en buitenland faam bezorgde. TAPTOE's erf, de organisatie die waakt over het erfgoed van het gezelschap, schonk het beeld aan de Stad Gent en die gaf het beeld iets verder op een vaste plek in het Zilverhof.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.