Fietsen langs Gents industrieel erfgoed? Dat kan! Spring op de fiets en ontdek de hipste industriële sites uit het glorierijke textielverleden van Gent.

17 km (mogelijkheid tot inkorten naar 9 km)

Tijdens deze fietsroute krijg je de kans om al fietsend het roemrijke Gentse industrieverleden te verkennen. Je rijdt langs maar liefst 18 industriële parels die vandaag nog steeds een belangrijk onderdeel vormen van de Gentse industriële geschiedenis.

De fietsroute begint bij de toenmalige textielfabriek UCO Desmet-Guequier, waar in 1905 een katoenspinnerij werd gebouwd naar Engels voorbeeld, en eindigt in de Bandelierstraat, waar beluiken als paddenstoelen uit de grond schoten in de 19de eeuw.

De Gentse industriële geschiedenis wordt ook grotendeels gekenmerkt door arbeidsmigratie. Zo gingen er vanaf de jaren 1960 veel arbeidsmigranten uit Turkije en Noord-Afrika aan de slag in de textielnijverheid, bijvoorbeeld in de textielfabriek UCO De Hemptinne.

Honger of dorst tijdens het fietsen? Geen reden tot paniek! Onderweg zijn er verschillende toffe hotspots waar je je honger kunt stillen of je dorst kunt lessen.

Deze fietsroute is een verlengstuk van de foto-expo ‘Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie’.

Kathe­dra­len van de indu­strie: de fiets­rou­te

Deze fietsroute voert je langs de Gentse textielfabrieken van weleer. In de gelijknamige tentoonstelling in het Industriemuseum toont fotograaf Alexander Dumarey 30 fotoparen. Je ontdekt of de indrukwekkende fabrieksgebouwen de tand des tijds doorstonden, gesloopt werden of een andere bestemming kregen.  

De fysieke kaart is gratis verkrijgbaar in het infokantoor en het Industriemuseum.

De Erf­goed­app toont je de weg

Volg deze fietsroute makkelijk via je smartphone en kom je nog meer te weten over het industrieel erfgoed dankzij extra filmpjes, foto’s en weetjes.

Bekijk de route via de Erfgoedapp

Geen eigen fiets bij?

Niet getreurd! Gelukkig zijn er in de stad verschillende fietsverhuurpunten waar je heel gemakkelijk een fiets kunt huren.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.