Hou je van kunstschatten? Galerie St-John herbergt er onnoemelijk veel. Antiek, schilderijen en sculpturen, kunstvoorwerpen, meubelen en jaren oude boeken. De deur van deze galerie staat altijd open voor verzamelaars. Maar ook voor wie een oude kunstparel van de hand wil doen. En de kapel St. Jan in d’Olie, waarin alles is ondergebracht, bezit misschien wel de rijkste geschiedenis!

De kunstgalerie achter de gevel

Ben je nog op zoek naar dat ene stuk antiek of het juiste schilderij om je interieur helemaal perfect af te werken? Dan is deze oude Gentse barokkapel, in de schaduw van de Sint-Jacobskerk, dé plek waar je het zal vinden! Al meer dan 30 jaar reizen de eigenaars van de Galerie heel Europa rond op zoek naar zeldzame collectiestukken. En wat dit opleverde, getuigt van een diepe passie voor kunst. Er worden ongeveer 3000 kwaliteitsvolle kunststukken tentoongesteld. Echt de moeite om er eens een kijkje te nemen!

Professioneel advies

En ben je even de weg kwijt tussen al die kunstwerken? Emmy, Raf en Leo Steel – het is nog steeds een familiebedrijf – zijn doorwinterde kunstkenners. Ze staan je bij in je zoektocht. Helpen je bij een schatting. Of adviseren je bij het aankopen of verkopen van stukken. Geheel in hun eigen professionele, discrete stijl.

De geschiedenis achter de gevel

De galerie is nog veel rijker dan wat er binnenin tentoongesteld staat! Het gebouw zelf heeft een geschiedenis die bijna een millennium teruggaat. In haar huidige staat werd ze ontworpen en gebouwd door bouwmeester Bernard De Wilde in 1748. Met een typisch Gentse barokgevel. Maar vóór de afbraak en heropbouw door De Wilde, was het gebouw een hospitaal, een godshuis. Hier werden sinds de 12de eeuw armen en zwakzinnigen verzorgd. In de 19de eeuw werd de kapel het gebedshuis voor de Gentse Anglicaanse gemeenschap, en werd ze omgedoopt tot St-John’s Church. Hier haalde de kunstgalerie haar naam.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.