Alleen de naam van het kleinste cafeetje van Gent herinnert nog aan het vroegere executieplein: 't Galgenhuisje. Vandaag vind je op de Groentenmarkt een gezellig drukte. Hier moet je zijn voor een Gentse delicatesse, een zoete zonde of heerlijk streekproduct.

Centraal op de Groentenmarkt staat een pomp uit het begin van de 19de eeuw. Ze heeft de vorm van een hoge obelisk op een vierkant voetstuk, met twee halfcirkelvormige waterbekkens. Die bekkens vingen het water op dat via handpompen kon worden opgepompt. De pomp is hier geplaatst voor de groenteverkopers die op dit plein hun waren aan de man brachten. Vandaar de naam ‘Groentenmarkt’. De pomp werkt nog en werkt op leidingwater.

Plein voor foodies en lekkerbekken

Vandaag kom je hier vooral om lekkernijen in te slaan. Zalig zoete cuberdons of pittig pikante Tierenteynmosterd, bijvoorbeeld. Iets verderop over de brug vind je – jawel, op de hoek – The Candy Corner, een klein snoep- en chocoladewinkeltje.

De Groentenmarkt is ook het adres van Oud Huis Himschoot, de oudste bakkerij van Gent. Sterrenchef Sergio Herman verkoopt hier zijn frieten in zijn Frites Atelier en ook wereldkampioen 'kaas' Joris Callebaut opende er een winkel.

Gezellige markten

Elke vrijdagochtend vind je hier een gezellige biomarktVan begin april tot eind september slenter je hier op zaterdag en zondag langs kraampjes met juwelen en keramiek op de Kunst- en ambachtenmarkt. Je kan dan kunstenaars aan het werk zien en genieten van oesters met een glaasje bubbels.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.