Als tijdens je city break in Gent even naar de magische skyline van de binnenstad tuurt, kan je het niet missen. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde torenrij, tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Een vurige draak, het trotse symbool en de mascotte van Gent, bewaakt het historische hart van Gent.

Het Belfort van Gent symboliseert de stedelijke welvaart en onafhankelijkheid van de stad. De Lakenhalle, tegen het Belfort aangebouwd, is gefinaliseerd in 1907. De zwierige Brabantse gotiek van de Lakenhalle verheerlijkt de nijverheid waaraan Gent zoveel te danken heeft. Op de hoek van de Lakenhalle ontdek je een oude cipierswoning. Elke zondagmorgen, van 11u tot 12u kan je de stadsbeiaardier aan het werk horen. In juli en augustus geniet je elke zaterdagavond, behalve tijdens de Gentse Feesten, van een live beiaardoptreden, met tal van gastmuzikanten en muziek uit alle windstreken. 

Beschermengel én schattenbewaker van Gent

Het Gentse Belfort, erkend als UNESCO Werelderfgoed, is je bezoek waard. In 1402 werden de stadsprivileges bewaard in een koffer in het secreet van het Belfort. De draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het Belfort. Het Belfort droeg ook trots de stormklok, de ‘Grote Triomfante’. Vandaag vind je ‘Klokke Roeland’, de koosnaam van de Gentenaars, zusterlijk aan de zijde van het Gentse Belfort op het Emile Braunplein

Tot 1442 diende de Sint-Niklaaskerk als eerste uitkijktoren. Na 1442 namen de torenwachters hun intrek in het afgewerkte Belfort. Samen met de klokkenluiders deden deze wachters, het korps der 'stadswakende mannen', dienst tot 1869. Vooral brand vormde het grootste gevaar in Gent.

Doen! Beklim de trap. Luister naar de briljanten klank van de beiaard én geniet van het uitzicht op levendig Gent. Er is een lift vanaf de eerste verdieping. De charme van het overzicht op Gent laat je vast niet onberoerd. Het belfort is echter niet toegankelijk voor minder mobiele bezoekers.

De Mammelokker, legende achter tralies

In 1741 werd tussen het Belfort en de Lakenhalle een gebouw opgetrokken, de ingang van de stadsgevangenis. Boven de ingangsdeur zie je een reliëf. Dit reliëf vertelt een oude Romeinse legende over een man, Simon, die tot de hongerdood veroordeeld wordt. Hij overleefde deze straf, doordat zijn dochter hem elke dag de borst kwam geven. 'Mamme' betekent 'borst' en 'lokken' 'zuigen'.

Mammelokker

Het Belfort met kinderen

Wanneer je het Belfort met kinderen bezoekt, is de “Little Guide” de perfecte hulp om het te laten kennismaken met het gebouw.

Belfortshop

Ben je op zoek naar een typisch Gents geschenk? Neem dan zeker een kijkje in de shop onder het Belfort. Daar vind je o.a. draken, mokken, handdoeken, draagtassen, boeken, de bakmixen van Flan de Gand en nog veel meer.

Onli­ne tic­kets Bel­fort

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Belfort kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? 
Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets
De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen