Een bezoek aan de mystieke burcht ‘Het Gravensteen’ kan niet ontbreken op je to-dolijst tijdens je stedentrip in Gent. Deze belangrijke bezienswaardigheid in Gent is een burcht met een zeer bewogen geschiedenis, nauw verweven met de complexe en vaak woelige politieke en sociale historiek van de stad. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Je bezoek aan het Gravensteen geeft je een volledig beeld van de riddercultuur in de 12de eeuw. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers.

De Gravensteen-foltertuigen, akelig interessant

In het Gravensteen vind je een unieke verzameling foltertuigen. De vroegere voorraadkamer herbergt de foltertuigen die er worden tentoongesteld in een suggestief ‘kabinet van de beul’. In de audiëntiezaal kun je de collectie gerechtsvoorwerpen bekijken. Het Gravensteen huisvest ook heel wat culturele activiteiten, evenementen en activiteiten o.a. tijdens de Gentse Feesten. Veel sympathieke Gentenaren kiezen deze locatie om hier hun ja-woord te geven.

De Donjon, symbool van de grafelijke macht

Duik in de geschiedenis van deze statige burcht. Zijn geschiedenis gaat terug tot de Romeinse bezetting, toen er op de zandbank in de Leie al een eerste nederzetting was. Na een korte doortocht van plunderende Vikings bouwden de Graven van Vlaanderen de eerder gebouwde houten constructies in de middeleeuwen om tot een donjon (woontoren) met een volledige stenen omheining, compleet met 24 torens. Het imposante gebouw stond, met zijn militaire architectuur, symbool voor de grafelijke macht in het woelige Gent.

Gravensteen Gent

Unieke audiotour én visioguide

Beleef je een bezoek aan het Gravensteen graag met een vleugje humor? De audiotour, ingesproken door de Vlaamse comedian Wouter Deprez, neemt je mee op ontdekkingstocht in en rond de burcht. Hij vertelt je de geschiedenis, doorspekt met grappige anekdotes en meeslepende riddergevechten op de achtergrond. Misschien hoor je wel verhalen die zelfs Gentenaars nog nooit eerder hoorden! De comedy tour is er ook voor mensen met een auditieve beperking. Een visioguide in Vlaamse of internationale gebarentaal neemt je mee doorheen het kasteel. Vraag je tablet met 18 videofragmenten in de shop van het Gravensteen, die is inbegrepen in de toegangsprijs.

Shop

Heb je genoten van je bezoek aan het Gravensteen? Neem dan zeker een kijkje in de shop. Je vindt er beslist iets om er aan terug te denken of iets waarmee je vrienden en familie thuis een plezier mee kan doen.

Onli­ne tic­kets Gra­ven­steen

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je ons kasteel kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? 
Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets online!

De slag om het Gravensteen

Het Gravensteen kon doorheen de geschiedenis slechts door één leger ingenomen worden: studenten die protesteerden tegen de stijgende bierprijzen en het feit dat de politie haar witte helmen zou vervangen door minder opvallende blauwe kepies in 1949. Tot op vandaag wordt de Slag om het Gravensteen herdacht met een cantuslied en de jaarlijkse Gravensteenstoet in november.

Herdenking van de slag om het Gravensteen

Graaf Filips en zijn Gravensteen, baas boven baas

Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. Een Latijns opschrift boven de toegangspoort geeft aan dat graaf Filips (1168-1191) dit kasteel bouwde in 1180. Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht had, wordt levendig tastbaar als je bovenop de donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de levendige stad Gent.

Industriële revolutie verdrijft ridders in Gent

Tijdens je citytrip raak je vast niet uitgekeken op het doorleefde verhaal van het Gravensteen. In de late 18de eeuw werd het Gravensteen verkocht aan particulieren en uiteindelijk omgebouwd tot een industrieel complex. In 1807 werd in deze burcht, in het hart van Gent, een katoenspinnerij ondergebracht en dienden de bijgebouwen als povere huisvesting voor een vijftigtal arbeidersgezinnen. Na het vertrek van het bedrijf en de arbeiders was het Gravensteen volledig vervallen en klaar voor de sloop.

Folterplaats wordt bezienswaardigheid in Gent

Voor de Gentenaars stond het Gravensteen ondertussen symbool voor machtsmisbruik, feodale onderdrukking, gruwelijke foltermethodes en onverdraagzame inquisitie. Door de restauratie verwierf het Gravensteen een nieuwe betekenis en wereldfaam als de belangrijkste bezienswaardigheid van Gent, o.a. dankzij de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.

Verborgen ode aan Van Eyck

Ter ere van het Van Eyck-jaar (2020-2021) kreeg de stad er een nieuwe muurschildering bij. De Spaanse kunstenaar Taquen schilderde zijn versie van ‘Portret van een man met rode tulband’, een vermoedelijk zelfportret van Jan Van Eyck. Met je eigen ogen bewonderen? Het werk is enkel te zien vanop een toren van het Gravensteen. Rep je dus naar de wondere burcht en ga op zoek naar het werk!

Ode aan Van Eyck - Taquen

Gravensteen in Gent bezoeken? Doen!

Wil jij diep graven in de geschiedenis van Gent? Dat doe je hier! Gent, gewoon charmant historisch én levendig eigentijds!

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.

City­Card Gent: een must have voor je bezoek aan Gent

Hier kun je de CityCard Gent kopen