De Gravensteen-foltertuigen, akelig interessant
In het Gravensteen vind je een unieke verzameling foltertuigen. De vroegere voorraadkamer herbergt de foltertuigen die er worden tentoongesteld in een suggestief ‘kabinet van de beul’. In de audiëntiezaal kun je de collectie gerechtsvoorwerpen bekijken. Het Gravensteen huisvest ook heel wat culturele activiteiten, evenementen en activiteiten o.a. tijdens de Gentse Feesten. Veel sympathieke Gentenaren kiezen deze locatie om hier hun ja-woord te geven.
De Donjon, symbool van de grafelijke macht
Duik in de geschiedenis van deze statige burcht. Zijn geschiedenis gaat terug tot de Romeinse bezetting, toen er op de zandbank in de Leie al een eerste nederzetting was. Na een korte doortocht van plunderende Vikings bouwden de Graven van Vlaanderen de eerder gebouwde houten constructies in de middeleeuwen om tot een donjon (woontoren) met een volledige stenen omheining, compleet met 24 torens. Het imposante gebouw stond, met zijn militaire architectuur, symbool voor de grafelijke macht in het woelige Gent.
Unieke audiotour én visioguide
Beleef je een bezoek aan het Gravensteen graag met een vleugje humor? De audiotour, ingesproken door de Vlaamse comedian Wouter Deprez, neemt je mee op ontdekkingstocht in en rond de burcht. Hij vertelt je de geschiedenis, doorspekt met grappige anekdotes en meeslepende riddergevechten op de achtergrond. Misschien hoor je wel verhalen die zelfs Gentenaars nog nooit eerder hoorden! De comedy tour is er ook voor mensen met een auditieve beperking. Een visioguide in Vlaamse of internationale gebarentaal neemt je mee doorheen het kasteel. Vraag je tablet met 18 videofragmenten in de shop van het Gravensteen, die is inbegrepen in de toegangsprijs.
Big Five
Met de Big Five Audioguide bezoek je de belangrijkste zaken in het Gravensteen. Tijdens deze audiowandeling van ongeveer een half uur kom je alles te weten over deze middeleeuwse burcht.
Shop
Heb je genoten van je bezoek aan het Gravensteen? Neem dan zeker een kijkje in de shop. Je vindt er beslist iets om er aan terug te denken of iets waarmee je vrienden en familie thuis een plezier mee kan doen.
Online tickets Gravensteen
Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je ons kasteel kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt?
Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!
De slag om het Gravensteen
Het Gravensteen kon doorheen de geschiedenis slechts door één leger ingenomen worden: studenten die protesteerden tegen de stijgende bierprijzen en het feit dat de politie haar witte helmen zou vervangen door minder opvallende blauwe kepies in 1949. Tot op vandaag wordt de Slag om het Gravensteen herdacht met een cantuslied en de jaarlijkse Gravensteenstoet in november.
Graaf Filips en zijn Gravensteen, baas boven baas
Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. Een Latijns opschrift boven de toegangspoort geeft aan dat graaf Filips (1168-1191) dit kasteel bouwde in 1180. Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht had, wordt levendig tastbaar als je bovenop de donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de levendige stad Gent.
Industriële revolutie verdrijft ridders in Gent
Tijdens je citytrip raak je vast niet uitgekeken op het doorleefde verhaal van het Gravensteen. In de late 18de eeuw werd het Gravensteen verkocht aan particulieren en uiteindelijk omgebouwd tot een industrieel complex. In 1807 werd in deze burcht, in het hart van Gent, een katoenspinnerij ondergebracht en dienden de bijgebouwen als povere huisvesting voor een vijftigtal arbeidersgezinnen. Na het vertrek van het bedrijf en de arbeiders was het Gravensteen volledig vervallen en klaar voor de sloop.
Folterplaats wordt bezienswaardigheid in Gent
Voor de Gentenaars stond het Gravensteen ondertussen symbool voor machtsmisbruik, feodale onderdrukking, gruwelijke foltermethodes en onverdraagzame inquisitie. Door de restauratie verwierf het Gravensteen een nieuwe betekenis en wereldfaam als de belangrijkste bezienswaardigheid van Gent, o.a. dankzij de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.
Verborgen ode aan Van Eyck
Ter ere van het Van Eyck-jaar (2020-2021) kreeg de stad er een nieuwe muurschildering bij. De Spaanse kunstenaar Taquen schilderde zijn versie van ‘Portret van een man met rode tulband’, een vermoedelijk zelfportret van Jan Van Eyck. Met je eigen ogen bewonderen? Het werk is enkel te zien vanop een toren van het Gravensteen. Rep je dus naar de wondere burcht en ga op zoek naar het werk!
Gravensteen in Gent bezoeken? Doen!
Wil jij diep graven in de geschiedenis van Gent? Dat doe je hier! Gent, gewoon charmant historisch én levendig eigentijds!
CityCard Gent: een must have voor je bezoek aan Gent
Openingsuren
Toegangsprijs
Tickets
Houders van een CityCard Gent hoeven geen tijdsslot te reserveren en krijgen steeds toegang. Het volstaat om je CityCard te tonen aan de balie.
Tickets tot 16u40.