Jan Van Eyck was een meester in de optische principes. Zijn kennis van lichteffecten komt prachtig tot uiting in het spel van licht en schaduw in de weerspiegeling van de vele juwelen en edelstenen die zijn werken rijk zijn. De betovering van al deze pracht en praal laat ook onze edelsmeden niet onberoerd.

Maak kennis met de edelsmeden

De producten van deze makers kan je verkrijgen bij de makers zelf of in de Van Eyckshop.

Elisa Lee, handgemaakt en puur Belgisch

Het juwelenmerk van Elisabeth Leenknegt staat voor ambachtelijk maatwerk, eigentijdse ontwerpen en eerlijke handel. Haar Van Eyck-collectie bestaat uit ringen, manchetknopen en oorbellen die refereren naar de spiegel uit het Arnolfiniportret. Deze collectie uitgevoerd in sterling zilver met een afwerking in 24k geel goud baadt in luxe, net zoals de personages uit de Van Eyck-schilderijen.

Ingrid Adriaenssens, tijdloze klasse

Vanuit haar tekeningen, haar eigen vormtaal, maakt Ingrid Adriaenssens met ambachtelijk vakmanschap juwelen. Ze experimenteert met nieuwe maakprocessen en verschillende materialen. Als expliciete verwijzing naar Jan Van Eyck gebruikt ze zijn spreuk ‘Als Ich Can’ wat betekent ‘naar mijn beste kunnen, zo goed als ik vermag’. Voor haar Van Eyck-broches gebruikt ze materialen die voorkomen in het Lam Gods.

Leen Paelman, Gent anders bekeken

Leen Paelman is pas afgestudeerd als edelsmid en als liefhebber van Gent heeft ze haar eindwerk ‘Gentse contouren’ genoemd.  Één van haar pronkstukken is een armband met de contouren van het Lam Gods. Dit ontwerp zal voor het Van Eyck-jaar worden herwerkt naar een ring en een eenvoudigere versie van de armband.

Marie-Bénédicte De Schryver, elegant en toch uniek

Marie-Bénédicte De Schryver gebruikt alleen ecologische en eerlijke materialen. Voor het Van Eyck-jaar liet ze zich inspireren door de contouren van het schilderij. Ze maakte manchetknopen en één hanger als een vereenvoudigde miniatuurversie en abstrahering van het Lam Gods met een knipoog naar het gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’.

Anuschka Vandenberghe, natuurlijke schoonheid

Anuschka Vandenberghe raakte gefascineerd door het ambacht van juwelen en haar liefde voor de natuur inspireerde haar tot het maken van een Van Eyck-hanger: een zilveren Italiaanse cipresappel, het symbool voor het paradijs. Elk stuk is uniek en het zilver werd geoxideerd. De oxidatie zal met de tijd veranderen en een eigen patine ontwikkelen.

Confetti, subtiele lijnen en rondingen

‘Between the folds’  is de collectie die Renée Sys creëert voor het Van Eyck-jaar. Ze haalde haar inspiratie voor de oorbellen en kettingen bij het meesterlijke licht- en schaduwspel dat Van Eyck schilderde in de vouwen van de gewaden op het Lam Gods en de gedrapeerde rushes afgebeeld in ‘het Portret van Margaretha van Eyck’. Haar Van Eyck-ketting en oorringen zijn een  exclusieve gelimiteerde genummerde reeks uit verguld zilver.

ONIS, meer dan enkel juwelen

Isabelle Onselaere is juweelontwerpster en goudsmid. Ze maakt unieke handgemaakte juwelen in haar winkel Onis Jewelry & Fine Objects. De pauselijke tiara van God de Vader op het retabel, vol met prachtige edelstenen, diende als inspiratie voor een reeks exclusieve Van Eyck-oorhangers.

EbbenGouD, van edele deeltjes tot juweeltjes

Patsy Van Damme weet als gepassioneerde goudsmid gevoel voor esthetiek, vorm, functie en constructie perfect te combineren met de kunst van het ambacht. Voor het themajaar haalt ze haar inspiratie uit het mysterie rond het verloren paneel van de Rechtvaardige Rechters. Verblind door goud en diamanten, kijkt men niet verder, het wordt een unieke creatie ‘Hidden in plain sight’.

Anneke Coppens, tastbare fotografie

Fotografe Anneke Coppens overstijgt de klassieke fotografie en ‘giet’ haar werk in verschillende vormen en materialen. Voor haar ontwerp voor het Van Eyck-jaar koos ze deze keer armbanden in kunsthars. Daarnaast ontwerpt ze een exclusieve ring met het motto van Jan Van Eyck

Ontdek all creaties in de Van Eyck-shop