Met 225 jaar op de teller mag het MSK zich het oudste museum van België noemen. Ook in Europa moet het MSK maar een paar musea laten voorgaan. En dan hebben we het enkel over de leeftijd, want wat kwaliteit betreft moet het MSK voor niets of niemand onderdoen! Warmlopen met wat wist-je-datjes?

1. Het MSK is een van de eerste échte museumgebouwen

Het Museum voor Schone Kunsten huist sinds 1904 in een gebouw waar je niet naast kan kijken. Dat gebouw is indertijd al als museum ontworpen en gebouwd, wat redelijk uniek is. Veel musea huizen namelijk in gebouwen die eerst een andere functie hadden. Het MSK voelt ruim en open, en in elke zaal komt daglicht binnen. De architectuur klopt dus als een bus. Het gebouw is trouwens niet altijd zo groot geweest. Naar aanleiding van de Gentse wereldtentoonstelling van 1913 kreeg het museum er een U-vormige aanbouw en twee halfcirkelvormige zijvleugels bij.

2. In het MSK huist een Europese topcollectie

20.000 werken uit de Europese beeldende kunst, uit een tijd die rijkt van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw. Ja, de museumcollectie van het MSK is indrukwekkend. Belangrijkste namen? Bosch, Rubens, Van Dyck, Géricault, Rodin, Ensor, Magritte, Delvaux. Een paar honderd werken zijn permanent te zien in de zalen, en er worden ook telkens andere werken tijdelijk tentoongesteld. Zo gaat het er nooit vervelen! 

3. Het MSK kreeg een belangrijke schenking

Het adres van het MSK is Fernand Scribedreef 1, Gent. Wat doet dat er nu toe, horen we je al denken. Wel, het adres verwijst naar Belgisch kunstenaar en verzamelaar Fernand Scribe. Scribe schonk zijn privékunstcollectie aan het museum, en dat was geen klein cadeautje. Het ging om meer dan tweehonderd kunstwerken, van kleppers als Breughel, Tintoretto, Jordaens en Permeke. Ongeveer een tiende van de werken in de permanente collectie van het MSK komt uit Scribes privéverzameling. 

4. Het S.M.A.K. zat vroeger in het MSK

In het begin was het Gentse Museum voor Hedendaagse Kunst een onderafdeling van het MSK. Jan Hoet was de eerste conservator. Jarenlang was het nieuwe museum gevestigd in een tiental zalen van het MSK, tot het in 1999 een eigen onderkomen vond aan de overkant van de straat. Het museum werd omgedoopt tot S.M.A.K., kort voor Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

5. In het MSK kon je een historische restauratie volgen

Wie tussen 2012 en 2019 een bezoek bracht aan het MSK mocht getuige zijn van een uitzonderlijk werk. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium restaureerde toen de buitenluiken en een aantal binnenpanelen van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restaurateurs werkten in twee tot atelier omgevormde museumzalen. Het atelier was met een glazen wand van het publiek gescheiden. De restauratie was hoognodig, zo zou blijken, want bijna de helft van de panelen bleek door de eeuwen heen overschilderd. Bovendien start de derde en laatste restauratiefase in 2023 en zullen ook de zeven bovenste panelen gerestaureerd worden in het Museum voor Schone Kunsten. 

6. MSK bracht grootste ode ooit aan Jan Van Eyck

In 2020 organiseerde het MSK de grootste tentoonstelling ooit rond Jan Van Eyck. De eerste weken bracht die zo’n 130.000 bezoekers op de been. Dat zouden er nog veel meer geweest zijn als corona niet op de loer had gelegen. Amper zes weken na de opening moest de tentoonstelling de deuren al sluiten. Erna werd er wel nog een virtuele tour uitgewerkt. De tentoonstelling kreeg de prestigieuze Apollo Award voor ‘Exhibition of the Year’.  

7. Het MSK mag al eens een beroemdheid ontvangen

Bekende bezoekers: het MSK zit er niet verlegen om. Een greep uit het lijstje? Onze eigenste koninklijke familie, president Emmanuel Macron, singer-songwriter Patti Smith, acteur Patrick Stewart – die we vooral kennen uit Start Trek. Er zijn er nog, en allemaal waren ze onder de indruk van het museum.   

Bezoek van koning Albert I in 1913

8. Het MSK is er écht voor iedereen

Als eerste kunstmuseum in België biedt het MSK bijzondere ervaringen aan als een prikkelarme rondleiding, een lgbtq+ tour, een aanbod voor blinden en slechtzienden. Er is ook een vast familieaanbod, met zoektochten, gedichten, voel- en doe-opdrachtjes doorheen het museum. En zo is het MSK voor iedereen een inspirerende uitstap.   

Onli­ne tic­kets Muse­um voor Scho­ne Kun­sten

Liever geen wachtrijen aan de kassa? Zeker zijn dat je het Museum voor Schone Kunsten kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek dan vooraf je tickets en geniet met volle teugen van je bezoek!

Boek hier je tickets
Onli­ne tic­kets Muse­um voor Scho­ne Kun­sten