Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden. 'Van Eyck. Een optische revolutie' wordt zonder meer een once-in-a-lifetime ervaring tijdens het Van Eyck-themajaar in 2020 in Gent.
The stupendous restoration of the altarpiece, and the magnificent exhibition nearby, confirm Van Eyck as a painting colossus. Get yourself to Ghent!
"Van Eyck. Een optische revolutie" vanuit je huiskamer
Door de coronamaatregelen zijn de deuren van de toptentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie" jammer genoeg dicht, maar het Museum voor Schone Kunsten brengt de Vlaamse Meester naar jullie huiskamer.
Via een virtuele live rondleiding krijgen kunstliefhebbers over de hele wereld nu toch de kans om gratis te genieten van de unieke verzameling van meesterwerken van Jan Van Eyck. Van Eyck-expert en co-curator Till-Holger Borchert loodst de kijkers door deze unieke virtuele rondleiding.
Beluister de audiogids
Bij een bezoek aan de tentoonstelling, kon je ook gebruik maken van een uitgebreide audiogids. Doordat het museum momenteel gesloten is, willen we deze ook online ter beschikking stellen. Luister naar het verhaal van Jan van Eyck en zijn tijd, en krijg zo wat meer informatie over een hele reeks kunstwerken uit de tentoonstelling. Elke halte is ook volledig tekstueel uitgeschreven.
Tussen hof en stad
Jan van Eyck (ca. 1390-1441) was hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467). De flamboyante hertog en zijn gezelschap omringden zich met de beste kunstenaars. Tezelfdertijd floreerden de Vlaamse handelssteden Gent en Brugge. Rijke kooplui en politici spiegelden zich aan de pracht en praal van het hof en waren op hun beurt afnemers van luxeproducten. Dit was de creatieve omgeving van Jan van Eyck, tussen hof en stad, en tussen kunst en ambacht.
Het hoogtepunt van de laat-middeleeuwse kunst
Van Eyck stak uit boven zijn tijdgenoten en ontketende een optische revolutie. Met zijn weergaloze techniek en observatievermogen tilde hij de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde de verdere koers van de schilderkunst. Zijn meesterwerk is 'De Aanbidding van het Lam Gods' (Sint-Baafskathedraal, Gent), een opdracht van de Gentse schepen Joos Vijd, dat hij na de dood van zijn broer Hubert van Eyck in 1432 afwerkte.
Centraal in de tentoonstelling staat de restauratie van de buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods', uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en gestart in 2012 in het MSK. De bezoekers zullen het spectaculaire resultaat van dichtbij kunnen bewonderen van de gerestaureerde buitenluiken in directe dialoog met andere kunstwerken van Van Eyck. Dit zal leiden tot een herevaluatie van zijn kunst en de historische context waarin ze tot stand kwam.
In gesprek met Van Eycks tijdgenoten
Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden. Ook zij bewogen zich in de hoogste kringen en kregen prestigieuze opdrachten. De tentoonstelling zoomt in op de artistieke raakpunten en verschillen.
'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. De tentoonstelling wil de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken dat vergelijkbaar is met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen: een once-in-a-lifetime ervaring.
Ben je nog aan het twijfelen om de wereld van Van Eyck te ontdekken? We geven je alvast 7 redenen waarom je de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie' niet mag missen.
Agenda
Toegangsprijs
Tickets
Tot onze spijt wordt de tentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie" in het Museum voor Schone Kunsten niet verlengd. Alle tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd door het MSK.