In 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent hulde aan Jan van Eyck, met de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Wereldwijd worden er van de kunstenaar slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist meer dan de helft naar Gent, waar ze getoond worden naast werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten.

Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden. 'Van Eyck. Een optische revolutie' wordt zonder meer een once-in-a-lifetime ervaring tijdens het Van Eyck-themajaar in 2020 in Gent.

Tussen hof en stad

Jan van Eyck (ca. 1390-1441) was hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467). De flamboyante hertog en zijn gezelschap omringden zich met de beste kunstenaars. Tezelfdertijd floreerden de Vlaamse handelssteden Gent en Brugge. Rijke kooplui en politici spiegelden zich aan de pracht en praal van het hof en waren op hun beurt afnemers van luxeproducten. Dit was de creatieve omgeving van Jan van Eyck, tussen hof en stad, en tussen kunst en ambacht.

Het hoogtepunt van de laat-middeleeuwse kunst

Van Eyck stak uit boven zijn tijdgenoten en ontketende een optische revolutie. Met zijn weergaloze techniek en observatievermogen tilde hij de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde de verdere koers van de schilderkunst. Zijn meesterwerk is 'De Aanbidding van het Lam Gods' (Sint-Baafskathedraal, Gent), een opdracht van de Gentse schepen Joos Vijd, dat hij na de dood van zijn broer Hubert van Eyck in 1432 afwerkte.

Centraal in de tentoonstelling staat de restauratie van de buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods', uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en gestart in 2012 in het MSK. De bezoekers zullen het spectaculaire resultaat van dichtbij kunnen bewonderen van de gerestaureerde buitenluiken in directe dialoog met andere kunstwerken van Van Eyck. Dit zal leiden tot een herevaluatie van zijn kunst en de historische context waarin ze tot stand kwam.

In gesprek met Van Eycks tijdgenoten

Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden. Ook zij bewogen zich in de hoogste kringen en kregen prestigieuze opdrachten. De tentoonstelling zoomt in op de artistieke raakpunten en verschillen.

'Van Eyck. Een optische revolutie' ontrafelt de mythes over de kunstenaar en zet zijn techniek, zijn oeuvre en zijn invloed in een nieuw perspectief. De tentoonstelling wil de bezoekers een gevoel van bewondering ontlokken dat vergelijkbaar is met wat tijdgenoten ervoeren toen ze zijn kunst voor het eerst zagen: een once-in-a-lifetime ervaring.

Een tentoonstelling voor alle leeftijden

Met het familieaanbod ontdekken ook de jongste museumgangers de wereld van Van Eyck. Bij het binnengaan krijgen de kinderen van 6 tot 12 jaar een audiogids (beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits) en een Van Eyck-zoekboekje met stempels en toffe opdrachten. Nadien kunnen ze in de creatieve ruimte zelf aan de slag gaan.

Maar er is nog meer! Tweemaal per week (woensdag- en zondagnamiddag) kunnen ze na het museumbezoek en de zoektocht aansluiten bij workshops begeleid door onze museumgidsen. Het hele aanbod is gratis. (Tijdens schoolvakanties worden er op nog eens drie extra voormiddagen begeleide workshops aangeboden.)

Tussen 17 en 28 april kan je in het museum ook de kleutervoorstelling “Het Lam van Jan” bijwonen: een mix van visueel- en objectentheater in een intieme setting, waar de bezoekertjes worden uitgenodigd om het onbekende te ontdekken. Een “Van Eyck” voor kleuters, maar ook veel meer dan dat…