Jan van Eyck, waarschijnlijk geboren in Maaseik, draagt in zijn naam een boom die tot de verbeelding spreekt: de eik! Op zorgvuldig uitgekozen planken van die boom schilderde hij het Lam Gods. De link tussen de schilder, zijn meesterwerk en de natuur is overduidelijk! Een reden te meer om er met een natuurgids op uit te trekken en de botanische pracht van het Lam Gods te ontdekken.

Naast Bijbelse figuren, heiligen en pelgrims verwerkte Van Eyck ook een veelheid aan bloemen, planten en bomen in zijn altaarstuk. Het naturalisme waarmee Jan Van Eyck in de eerste helft van de vijftiende eeuw planten en bloemen op paneel zet, stoelt op ontwikkelingen in de middeleeuwse miniatuurkunst. Het gaat om een op waarnemingen gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid.

Twee natuurgidsen nemen je mee naar de groene gordel rond Gent en dompelen je onder in de paradijselijke natuur van het Lam Gods. Samen neem je de afgebeelde flora en bijbehorende symboliek onder de loep. Daarnaast belichten de gidsen het landschap dat het vijftiende-eeuwse Gent omringde. Het verhaal van het paneelhout waarop Van Eyck schilderde, geeft inzicht in natuur en tijdsgebeuren. Ten slotte ontdek je waarom het Lam Gods, hoe precies  en fijn de bloemen ook geschilderd zijn, toch geen foto is…

Startplaats wandelingen

  • Bourgoyen: NMC De Bourgoyen-Ossemeersen, Driepikkelstraat 32, Gent.
  • Assels: Drongenplein aan de Pontbrug, Drongen.
  • Gentbrugse Meersen: Boer Janssens, Boer Janssensstraat 15, Gentbrugge.