Kozzmozz is in 1995 niet begonnen op een ruimteschip, wel op een simpel binnenschip. Maar verder was er niets níét intergalactisch aan de technoparty.

In feite was het R&S Records die in 1994 als eerste een technoparty organiseerde op de inmiddels beruchte Theaterboot ‘Jozef K’ – voor de release van de compilatie In Order to Dance 5. Juan Atkins, Steve Cop en labelbaas Renaat Vandepapeliere stonden er op de affiche. Maar de sloep kreeg pas echt een legendarische status als de eerste uitvalsbasis van Kozzmozz, de technoparty die in september 1995 aan zijn ruimteavontuur begon met onder meer Trish & Kash, Stefaan Vandenberghe (T-Quest) en – er is weinig wat die niet ooit gedraaid hebben – Mo & Benoelie.

Kozzmozz zou uiteindelijk verschillende edities op de Theaterboot organiseren, tot het schip echt te klein werd. (In zoverre het ooit écht groot genoeg is geweest om de toestroom van technofans aan te kunnen.) Het technoconcept verkaste daarop aan warpsnelheid naar het ICC en ’t Kuipke voor een schier eindeloze reeks XXL-edities om uiteindelijk tot vandaag het feest verder te zetten in Vooruit.

Kozzmozz in Vooruit Gent

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify