Vóór de Vlasmarkt, de Oude Beestenmarkt, Klein Turkije en de Overpoort was er … de Kuiperskaai!

Kuiperskaai, Gent

Vandaag staat er een soort stalinistisch Playmobil-bouwwerk, maar doorheen de 20ste eeuw was de Kuiperskaai de belangrijkste uitgaansbuurt van de stad. Aanvankelijk was die vooral bedoeld voor de betere klasse, maar tegen de jaren ‘80 – ontegensprekelijk het gouden tijdperk van de Kuiperskaai – was de buurt vrolijk afgegleden naar een allesbehalve bourgeois bedevaartsoord voor nachtbrakers van allerlei slag.

In de ene club draaiden we hiphop, reggae en salsa voor een voornamelijk zwart publiek”, vertelde het invloedrijke dj-duo Mo & Benoelie daarover in 2004 aan Knack Focus (Belgisch magazine), “en in de andere club new beat, new wave en acid house voor een brede waaier aan feestvierders”.

De roemruchtste clubs uit die periode waren 55, Elpee, Fash en Barney’z.

Club 55 in de Kuiperskaai, Gent

Beleef Club 55 opnieuw

Tekst en beeld hebben we gehad, maar hoe klonk dat eigenlijk allemaal? Een exclusieve mix, helemaal live opgenomen in club 55 op kerstavond 1988, van Benoelie (o.a. The Glimmers) neemt je terug mee in de tijd!

Beluister de mix

Kui­pers­kaai play­list (1970 - 1990)

Going the full monty? Met de Kuiperskaai playlist op Spotify wordt je in één trok teruggekatapulteerd naar de gloriedagen van de Kuiperskaai. Zelfs een saaie autorit kan nu niet meer stuk. 

Beluister de playlist op Spotify

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify