Maak kennis met de ontwerpers
De producten van deze makers kan je verkrijgen bij de makers zelf of in de Van Eyckshop.
Jan Welvaert, designer mode voor man en vrouw
Al dertig jaar ontwerpt Jan Welvaert kledij voor mannen en vrouwen op internationaal niveau. De inspiratie voor zijn Lam Gods-ontwerp vond hij in de weelderige planten op het retabel. Hij creëerde een trui met florale motieven zowel voor mannen als voor vrouwen.
Nathalie Engels, de intensiteit van kleuren
Nathalie Engels heeft sinds 1993 haar eigen kledinglijn voor dames en heren. Kleuren zijn voor haar een universele taal die deel uitmaken van ons zijn doorheen de geschiedenis. De intensiteit van het kleurgebruik in het Lam Gods en de symbolische waarde, is voor haar een grote inspiratiebron. Haar Van Eyck-product wordt een kleurrijke jurk met bijpassend vestje voor dames.
PASSINAIF, mode op maat
Ann Van Assche is de vrouw achter Passinaif. Tijdloze en stijlvolle dameskledij uit exclusieve kwalitatieve stoffen, perfect op maat afgewerkt is haar handelsmerk. Haar unieke Lam Gods-ontwerp is een rood feestelijk kleed in pure zijde met drapages, geïnspireerd op de rode gewaden van het Lam Gods.
Aravinda Rodenburg, Bespoke Tailor
Aravinda Rodenburg is één van de vier Bespoke Tailors die België nog telt. Zijn Lam Gods-unicum is een gilet gemaakt uit een luxueuze mix van kasjmier en wol met massief zilveren knopen. De knopen van het gilet verwijzen naar de rijkdom van het schilderij en de kleur, lapis lazuli, is een hommage aan de natuurlijke, felle en mystieke kleur van de edelsteen die als pigment vaak gebruikt werd door Van Eyck.
Sikkema, draag je innerlijke kleur
Twee gepassioneerde zussen vormen samen het kloppende hart van Sikkema. Hun ode aan Van Eyck is een bruidslook geïnspireerd op een fragment uit ‘The Book of Revelations’. In de vijftiende eeuw was een volumineuze rok met een aansluitend body met lange mouwen zeer ‘en vogue’. Ook de gekozen stoffen verwijzen naar het goddelijke Lam op het altaar en het levenswater uit de bron.
Studio AMA, mode met impact
Met restanten van textielproducenten maakt Soraya en haar team de meest originele truien, vestjes en capes en dit ook voor mannen. Als Van Eyckproduct hebben ze twee versies van een cape ontworpen gebaseerd op de prachtige gewaden van de aanbidders van het Lam.
Under thy skin, een statement in tule
“Under thy skin” is het poëtisch lingerielabel van Neri De Meester met de focus op duurzaamheid en ethische verantwoordelijkheid. Alle gebruikte stoffen zijn einde stock, biologisch, ecologisch of uit gerecycleerde materialen. Het beeld van Eva, met in de hand een etrog, de verboden vrucht die de poorten van goed en kwaad opent, inspireerde Neri De Meester voor haar borduursel op tule kousen, T-shirts en body’s.
Tamu, omarm diversiteit
Lucie Baseke Kaisala is een Gentse modeontwerpster met Congolese roots. Haar merk 'Tamu', dat 'zoet' betekent in Swahili, staat voor unieke stukken met exotische prints en vintage ontwerpen. Voor het Van Eyck-jaar heeft ze tote bags en sokken ontworpen in kleurrijke motieven.
Just Hazel, ecologische mode met een hart
Fien, Nina en Siel zijn de drie vrouwen achter Just Hazel. Just Hazel is ontstaan uit hun zoektocht naar een duurzame levensstijl, van bord tot kleerkast. Je vindt er enkel eerlijk, ecologisch en diervriendelijk geproduceerde kledij. Exclusief voor het Van Eyck-jaar laten ze een goddelijk schaapje borduren op een fairtrade witte T-shirt.
Negenduust, fier op Gent
Negenduust is een vaste waarde in het Gentse straatbeeld. Met hun kledij willen ze jong en oud samenbrengen en hen een identiteit bieden als trotse en humoristische Gentenaars. De T-shirts die Negenduust ontwerpt voor het Van Eyck-jaar hebben een duidelijke 9000-signatuur.
La Femme Garniture, voel de kleuren
Sabine Van Acker, voormalig grafisch vormgever, combineert sinds 2007 kleur, geometrie en textuur tot wollen sjaals, handtassen en interieurobjecten. Ze gaat voortdurend op zoek naar nieuwe combinaties waarbij ze steevast op haar buikgevoel vertrouwt. De planten op het Lam Gods zijn het uitgangspunt voor haar Van Eyck-sjaal en -plaid in natuurlijke materialen zoals merinowol en katoen.
Saar Swinters, de Scoodie
Saar Swinters creëerde een zomer-scoodie, een lange comfortabele katoenen sjaal met een grote kap. Inspiratiebron is het goddelijke licht dat een centrale plaats inneemt op het Lam Gods. De gouden stralen die neerstrijken op het aardse leven en de horizon, de aanwezigheid van aureolen en de glinstering die door kronen en edelstenen weerkaatsen.
Wolvis, breigoed met een poëtische insteek
Natuur en architectuur inspireren architecte Griet De Poorter om met grafische patronen en ritmische structuren unieke sjaals te ontwerpen met een tijdloos karakter en lange levensduur. De vele draperingen en de weergaloze wijze waarop textiel wordt weergegeven op het schilderij waardoor de stoffen bijna tastbaar worden, vormen de inspiratie voor haar Van Eyck-sjaals. Het resultaat is een minicollectie van 4 sjaals met trompe l'oeil effect.
Annabel Graphics, gevoel voor vormgeving
De sleutelhangers werden ontwikkeld door grafisch ontwerpster Annabel Bruneel in samenwerking met Ingegno Makerspace. Het doel was om een product neer te zetten dat enerzijds op een hedendaags technologische manier gecreëerd werd en anderzijds refereerde naar de ambachtelijke traditie. De sleutelhangers werden afgewerkt bij een Gents maatwerkatelier waardoor ook de sociaal-economische samenwerking uitgelicht werd.
PECTEN, luxe artikelen naar ieders wens
Zoë Vermeire vervaardigt allerhande luxe artikelen: van schoenen, kledij en accessoires tot sculpturale objecten in de breedste zin. Het bedenken en uitvoeren van een ontwerp gebeurt hierbij steeds in één en dezelfde beweging. Exclusief voor het Van Eyckjaar biedt PECTEN een kamerjas aan, samengesteld uit een volkomen overdaad aan stof, zoals enkel een echt Lam Gods-personage er één heeft.
Sjapoo, unieke vormen en patronen
Sjapoo is als sinds 1991 het merk van Ria Dewilde. Naast hoeden maakt ze iedere winter ook een collectie mutsen met bijpassende sjaals. Al haar creaties zijn handgemaakt in haar atelier. De sfeer van het Lam Gods inspireert haar voor Van Eyck-mutsen en -sjaals. Voor haar hoeden werkt ze met details uit het Lam Gods.
Els Robberechts, accessoires voor elke gelegenheid
Els Robberechts is al 20 jaar gekend als hoedenmaker in Gent. Ze ontwerpt creaties die een verhaal vertellen en de persoonlijkheid van de drager in de verf zetten. Het uitgangspunt voor haar Van Eyck-creaties is de flora op het Lam Gods. Ze maakte tekeningen van de planten om daarmee de stof van de hoeden te bewerken. Elke hoed is uniek omdat ze elk ontwerp van plant of bloem slechts eenmaal gebruikt. Naast de hoeden maakt ze ook een collectie corsages en diademen.
Tilly Modes, 3 generaties hoedenmaaksters
Katrien is modiste en maakt prachtige hoeden naar ieders wens. Al haar hoeden, handtassen en zijdebloemen zijn handwerk. Voor het Van Eyck-jaar heeft ze een viertal pronkstukken gemaakt: twee defiléhoeden met lint geïnspireerd op de juwelen op het Lam Gods, een diadeem met luxe-bloem waarin het Lam is verwerkt en een sjaal met bijpassende hoed met de duif en de goddelijke stralen.
Paarl, vakmanschap uit leder
Pearl De Buck ontwerpt en maakt met de hand lederen handtassen die getuigen van meesterlijk vakmanschap. Voor haar Van Eyck-creaties graveert ze eigenhandig 10 beeltenissen en details uit het Lam Gods in fijn leder die ze verwerkt tot een unieke reeks handtassen.
Marlies Davans, de schoonheid van robuste vormen
Marlies Davans maakt sinds 2010 lederen hebbedingen waarbij ze enkel gebruik maakt van vegetaal gelooid leder uit een Belgische leerlooierij en verwerkt het met de eeuwenoude zadelmakerssteek, op zich al een link met de tijd van Van Eyck. In haar Lam Gods-kaarthouder en dito sleutelhanger wordt het lammetje van illustratrice Sabien Clement gedrukt. Het prachtig resultaat van een bijzondere samenwerking tussen twee makers.
Noeuds PAP's, houten vlinderdasjes met stijl
Ophélie Eliat van Noeud PAP’s maakt originele houten vlinderdassen. Ieder strikje is handgemaakt en tot in de puntjes afgewerkt. Uit een houten paneel met een opdruk van ‘De Rechtvaardige Rechters’ snijdt ze zestig strikjes. Elk Van Eyck-strikje draagt een uniek detail van het gestolen paneel. Naarmate de strikjes zich verspreiden zal het paneel wellicht nooit meer in zijn geheel te zien zijn.