De generatiegenoten van de broers van Eyck draaiden hun hand niet om voor een feest meer of minder. Op 2 februari wordt Lichtmis gevierd: behalve gewijde kaarsen kon een stapel pannenkoeken niet ontbreken om het lengen van de dagen te vieren. En dan moesten de wafels ter ere van carnaval nog volgen. In de aanloop naar de vastenperiode werd er dus volop gefeest.

Wist je dat? Er reeds mierzoete pannenkoeken gebakken werden in de Oudheid? De Griekse arts Galenus (129–199) beschrijft hoe pannenkoeken van tarwemeel gebakken werden in olijfolie en zeezout. Niet alleen werd er honing aan het deeg toegevoegd, maar ook bij het opdienen werden de pannenkoeken in honing gedrenkt. 

Van zoet over hartig tot gekleurd en versterkt

Recepten voor pannenkoeken bestaan al eeuwenlang. Een 13de-eeuws Andalusisch kookboek vermeldt pannenkoekjes van kikkererwten- en rijstmeel, geserveerd met honing. Ook hartige pannenkoeken vonden toentertijd al gretig aftrek. Met datzelfde kookboek in de hand kon je namelijk aubergine pannenkoeken met koriander en kaneel bakken. Het bakken van ‘koeken’ tussen twee verhitte platte platen zou minstens even ver terug gaan in de tijd. Deze platte en krokante wafeltjes werden in de late middel eeuwen oblieën genoemd.  
Als hartige variant wordt in middeleeuwse kookboeken aangeraden om een plak kaas tussen twee vellen deeg te laten smelten of gemalen kaas aan het wafeldeeg toe te voegen. Een extraatje dat lefgozers vandaag zeker zullen weten te appreciëren. Dat zowel pannenkoeken als wafels synoniem stonden voor feest mag blijken uit de recepten waarbij wijn of kleur aan het deeg werden toegevoegd. 

Ga zelf aan de slag

Gekleurde pannenkoeken

Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:

  • 800 ml melk
  • 200 ml bietensap, kruidensap of kurkumamelk
  • 500 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • 30 g boter (gesmolten)
  • snuifje peper en zout

 

  1. Meng alle ingrediënten en mix in een mengkom.                                                                          
  2. Passeer door een fijne zeef.                                                                                                
  3. Bak de pannenkoeken goudbruin in een flensjespan.                                                                   
  4. Qua uitwerking kan je alle kanten op: als hartige oven-bereiding kan je de pannen-koeken opvullen met kaas en ham, maar je kunt ook enkele fijngesneden stukjes gebruiken als garnituur in  een soep of salade.

Suikerwafels

Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:

  • 300 g parelsuiker
  • 30 g krenten
  • 50 g verse gist
  • 480 g bloem
  • 15 g kaneelpoeder
  • 150 g lauwe karnemelk 
  • 70 g honing
  • 2 eieren
  • 215 g gezouten boter

Benodigdheden:

  • Keukenrobot en wafelijzer
  1. Los de gist samen met de honing op in de lauwe karne-melk.
  2. Voeg de bloem, het kaneel-poeder en de eieren toe en meng tot het deeg aan de deeghaak vastkleeft.
  3. Maak het deeg los en bol op.
  4. Rol de boter plat uit en strijk het deeg hiermee in, zo vermijd je dat het uitdroogt
  5. Laat gedurende 30  minuten rijzen.
  6. Voeg de parelsuiker en de krenten toe en meng stevig.
  7. Laat opnieuw gedurende 30  à 45 minuten rijzen.
  8. Portioneer in kleine balletjes van 60 g.
  9. Bak de suikerwafeltjes goudbruin af in een heet ijzer.