In de 14de eeuw was het Gravensteen niet langer geschikt als woning voor de Graaf van Vlaanderen. Lodewijk van Male verhuisde naar een herenhuis in deze buurt: het ‘Hof ten Walle’. Het was daar dat in 1500 Keizer Karel geboren werd.

Het Prinsenhof, zoals het vanaf toen genoemd werd, was ongeveer 2 ha groot en volledig ommuurd. Het was een reusachtig, omwalde hof met meer dan 300 kamers, een dierentuin en een lusthof (!).
De residentie raakte in de 17de eeuw in verval en werd uiteindelijk verkocht. In de late 18de eeuw onderging het Prinsenhof hetzelfde lot als het Gravensteen: op de ruïnes verrees een suikerraffinaderij en een zeepziederij, nog later een katoenstoomspinnerij.

Van het Prinsenhof overleefde enkel de ‘donkere poort’, zo genoemd omdat ze erg vervuild was door de fabrieken. Dit betekent niet dat je deze buurt maar beter links laat liggen: met zijn smalle middeleeuwse straatjes, omgeven door water, is de wijk een van de vele verborgen parels van de stad. Het eerste weekend van september vinden hier de Prinsenhoffeesten plaats, met onder meer de grootste rommelmarkt van Gent.

Keizer Karel en De Stroppendrager

De hele buurt rond het Prinsenhof ademt de erfenis van Keizer Karel, die voor de Gentenaars een bijzondere plaats in hun geschiedenis inneemt. Het was deze keizer die door het verzet van de Gentse burgers tegen zijn maatregelen naar zijn geboortestad terugkwam. Hij ontving het stadsbestuur enkele keren in het Prinsenhof en legde de stad in 1540 de ‘Concessio Carolina’ op, die hun vrijheden stevig beperkte. Tientallen Gentse notabelen werden in een boetekleed letterlijk op de knieën gedwongen, met een strop om de hals. Zeventien van hen werden onthoofd, één verbrand. Vandaag is de Gentenaar trots op zijn geuzennaam ‘Stroppendrager’, maar dat was toen wel even anders.

Met opgeheven hoofd en een strop om de hals kijkt De Stroppendrager naar het Prinsenhof, geboorteplaats van Keizer Karel, én naar Karels standbeeld op het Prinsenhofplein. Deze man knielt niet nederig, maar draagt de strop met fierheid.

Het standbeeld van Keizer Karel is een schenking van de Spaanse Keizersstad Toledo aan de geboortestad van Keizer Karel. Het werd in 1966 ingehuldigd op het Prinsenhofplein.

Eerherstel heksen

In het Gentse werden tussen 1364 en 1713 minstens 60 mensen beschuldigd van hekserij. Een gedenkplaat vlakbij de Donkere Poort vermeldt hun namen. Met deze gedenkplaat wil de Stad de slachtoffers van heksenvervolging eerherstel schenken én oproepen tot verdraagzaamheid. Wie meer wilt weten over de geschiedenis van de heksenvervolging en haar slachtoffers kan de QR-code op de gedenkplaat scannen.

Het Breistertje

Op de hoek van de Zilverhof en de Pluimstraat zit het Breistertje.

De Franse beeldhouwer Jean-Pierre Clemencon maakte dit bronzen beeld in 1976 voor de tentoonstelling ‘Formes Humaines’ in het Rodin Museum in Parijs. Na de expositie vond het beeld zijn plaats aan de toenmalige woning van de kunstenaar.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.