Ooit beschikte Gent 5.000 hectare akkers, weiden en bos. Nu is de stad eigenaar van 1.800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? In deze tentoonstelling kom je er alles over te weten.

In de dertiende eeuw werden Gentse rijke stedelingen, abdijen en hospitalen eigenaar van gronden buiten de stadsmuren. De hospitalen hadden deze gronden nodig voor hun financiële zekerheid en om arme en zieke mensen te voeden. In de twintigste eeuw veranderde de landbouwsector enorm door de uitbreiding van de stad met de haven en autosnelwegen. Ook het nieuwe OCMW en het sociaal beleid speelde daarbij een rol omdat het niet langer voedsel moest uitdelen. Een deel van de Gentse landbouwgronden werd verkocht en de gronden raakten in de vergetelheid.

Deze tentoonstelling belicht dit hoofdstuk in de Gentse geschiedenis aan de hand van kaarten, schilderijen, illustraties, foto's, filmmateriaal en bijzondere objecten. Ze stelt ook de toekomst van deze gronden in vraag.

Activiteiten

De tentoonstelling gaat gepaard met een uitgebreid programma van activiteiten zoals rondleidingen, fietstochten, meewerkdagen op boerderijen in de omgeving van de stad,…Hier vind je een overzicht van deze activiteiten.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.