Begijnhoven zijn opgericht vanaf de 13e eeuw, voor vrouwen die ‘samen in afzondering’ een godvruchtig leven wilden leidden zonder een kloostergelofte af te leggen. De individuele en gemeenschappelijke woningen werden vaak gebouwd in de buurt van een kerk, omgeven door een muur met één of meerdere toegangspoorten. In Gent hebben we maar liefst drie begijnhoven, twee daarvan werden opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth staat bekend als ‘holy corner’, er zijn maar liefst drie verschillende kerken gevestigd: een rooms-katholieke, een orthodoxe en een protestantse.

Het Klein Begijnhof in Gent, Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen, is het best bewaarde begijnhof van vóór de Franse Revolutie. Het dateert uit 1235, opgericht door de Gravin van Vlaanderen.

Het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth werd tussen 1873 en 1874 gebouwd. Het is een uitzonderlijk groot begijnhof, net buiten de stad in de deelgemeente Sint-Amandsberg. Hier woonden ooit zeshonderd begijnen. Begijntjes zijn er allang niet meer, maar de verstilde rust is en blijft er uniek. De laatste Gentse begijn stierf in 2008, net geen 100 jaar oud.

Geniet van een wandeling over de gekasseide straatjes, ontsnap eens aan de drukte in de stad en beleef er de unieke sfeer die er vandaag de dag nog rondhangt.