Duurzaam consumeren: het is niet zo tegenstrijdig als het klinkt. Al wat je moet doen is opletten wat je shopt, hoe je shopt en waar je dat doet. In onderstaande winkels houd je je ecologische voetafdruk beperkt, omdat ze lokale of fair trade producten verkopen, minder verpakken, of focussen op tweedehands.

Ecofood

Als het gaat om wat er op je bord komt, dan kies je met lokale of fair trade producten sowieso voor een lage(re) voetafdruk omdat er geen nodeloos transport aan te pas komt. Kies je daarnaast dan nog eens voor biologische voedingswaren die minimaal of niet verpakt zijn, dan zit je helemaal goed. Heb je al eens geshopt in een verpakkingsvrije of 'zero waste' winkel? Eigen zakjes en potjes mee en vullen maar.

Ecogoodies

Ook in het departement non-food kun je bewuste keuzes maken. Zo is een vintage kledingstuk of meubel een verantwoorde keuze en kan je ook voor bijvoorbeeld boeken of vinyl kiezen voor een tweedehandswinkel. Heel wat winkels bieden ethisch en ecologisch verantwoorde waar aan, duurzaam hoeft dus helemaal geen beperking te zijn.

Van alle markten thuis

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste mensen steunt met je aankoop? Koop je gerief dan rechtstreeks bij de boer, op een boerenmarkt of versmarkt in de stad. Ook voor brocante, antiek, bloemen en boeken kan je in Gent naar een wekelijks, maandelijks of jaarlijks marktje. Put on your green shoes en ga ervoor!