Duurzame initiatieven

Het Gentse Lichtplan is een initiatief dat de stad elke avond van kunstig sfeerlicht voorziet. Een aantal monumenten, pleinen, architecturale details profiteren van welgemikt licht zodat je de stad op haar sprookjesachtigst ontdekt. In het Lichtplan is veel aandacht voor energie besparen: er wordt selectief verlicht, met zuinige lampen enz. Elke avond tot middernacht kan je de uitgestippelde lichtwandeling ontdekken, daarna schakelt de stad weer over op functionele verlichting.
Leven in ‘t stad is alleen maar leuk als je er vrij kunt ademen, nietwaar? Dat wil zeggen dat er rust en ruimte moet zijn, maar ook groen. En dat groen neemt in Gent allerlei vormen aan: van een weelderig geveltuintje of groendak (zelfs op de bushokjes!), over een kleine straattuin tot een stevige groenpool in de stadsrand. Al die kleine en grotere groene vlekken zorgen ervoor dat je in de stad eigenlijk niets moet missen.
Ga met deze wandelroute op ontdekking langs plaatsen in de stad waar verharding ruimte maakt voor flora en water. Je kan kiezen voor een lange (6.5km) of ingekorte (4km) route met voldoende stopplaatsen om te rusten, picknicken, spelen of gewoon te genieten van de omgeving.
Gent kan al lang pronken met het grootste autoluwe stadscentrum van Europa, maar voor de luchtkwaliteit wou de Stad graag nog een tandje bijsteken. Daarom werd er in 2020 een LEZ of lage-emissiezone geïnstalleerd. Vervuilende wagens mogen zich sindsdien niet meer binnen de ring van de stad wagen. In de binnenstad profiteert elke bewoner en elke bezoeker nu van betere lucht, en da’s geen luxe maar een noodzaak.
Een autovrije binnenstad zorgt er bijna per definitie voor dat je je ecologisch verplaatst in Gent. Er zijn de oude vertrouwde bus en tram, maar ook originelere voertuigen als elektrische bootjes en e-vespa. Wie met de wagen naar Gent komt, parkeert die makkelijk op een P&R en neemt dan een shuttlebus of ander vervoersmiddelen richting centrum. En ook de bewoners kunnen ecologisch(er) rijden, dankzij een groot assortiment autodeelwagens, deelfietsen, noem maar op.