Je bewust zijn van je ecologische voetafdruk blijft liefst niet beperkt tot nadenken over pakweg hoe je je huis verwarmt. Je kan ook je activiteiten afstemmen op je groene mindset en je vrije tijd zo ecologisch mogelijk spenderen. Inspiratie nodig? Hierzo!

Groen varen

Milieubewust op ’t water dobberen kan je in Gent in verschillende soorten bootjes: op een elektrische rondvaartboot of sloep die je zelf bestuurt, bijvoorbeeld, of op een van de twee Gentse zero-emission watertrams. Nog minder externe energie verbruiken? Kies dan voor een kajak of kano en gooi je eigen muscle power in de strijd. Pluk je onderweg nog wat vuilnis uit het water, dan ben je al helemaal goed bezig.

E-mobiliteit

Ook te land kan je resoluut kiezen voor elektrische mobiliteit, op een e-bike, e-step of elektrische scooter bijvoorbeeld. Je snort geruisloos door Gent en neemt moeiteloos de hele familie mee – de minder sportieve gezinsleden incluis. En de stad op twee – elektrische – wielen verkennen is hoe dan ook een aanrader.

Zelf plukken

Wist je dat je op een aantal plekken in Gent je eigen fruitmand bijeen kunt plukken? Met het project ‘Buurtfruit’ komen stadsboomgaarden en (semi-)publieke plukplekken in ’t vizier, waar jij heerlijk rijp fruit van de verpletterd-onder-een-passantenschoendood kunt redden. Zero waste, doe-het-zelf, lekker én leuk! Hou het wel hoffelijk: draag zorg voor de bomen, pluk niet alles, kortom, gebruik je verstand.

Wandelen

Een milieubewustere activiteit dan je door middel van je eigen lijf voortbewegen in Gent kunnen we ons niet inbeelden. Wandelen is goed voor je fysiek en brengt de natuur geen schade toe, op voorwaarde dat je geen afval achterlaat of planten vernielt op je pad. Maar dat zou jij nooit doen, toch? In de stad met een gids, in de groene rand rond de stad, in de sfeervolle avondverlichting: opties, opties, opties!

Verpozen in het groen

Ook lekker chillen in een Gents park of een toffe speeltuin is natuurlijk een activiteit met een minimale milieu-impact. Ook buiten Gent zijn er fantastische groene pauzeplekken, waar je al dan niet met een picknick naartoe kan trekken. Denk trouwens niet dat dit soort activiteiten gereserveerd is voor de zomer: je kan elk seizoen genieten van het buitenleven, met de juiste outfit aan.