Het is vandaag nog moeilijk te geloven, maar niet eens zo gek lang geleden werd het Citadelpark onder de voet gelopen door nachtdieren: kerkuilen, steenmarters en ravers.

Citadelpark, Gent

Er staat nog steeds een pittoreske muziekkiosk – in 1885 gebouwd onder leiding van de Gentse stadsarchitect Charles Van Rysselberghe – maar verder zit er vandaag nog maar weinig muziek in het Citadelpark. Laat staan dat er nog ‘pounding techno music’ door de esdoorns en andere bomen klinkt.

Nochtans is hier voor een groot stuk het Gentse nachtleven ontsproten. In 1992, om precies te zijn. Met World Party II, een rave in het Floraliënpaleis waarop niet alleen lokale helden als Olivier Pieters, Frank De Wulf en Stefaan (aka T-Quest aka Dr. Lektroluv) stonden, maar ook internationale kleppers als Jam & Spoon, Sven Väth en Carl Cox.

Niet veel later moest ook het Sportpaleis – toen een hippe naam voor ’t Kuipke – eraan geloven. Eerst met oorverdovende Cherry Moon-party’s als Belgium! (inclusief een nog groter arsenaal lasers dan de originele Star Wars-trilogie), vervolgens met de gezaghebbende technoparty Kozzmozz. Die laatste was haar oorspronkelijke locatie lichtjes ontgroeid – het is in feite een klein mirakel dat de Theaterboot nooit is gekapseisd – en organiseerde rond de eeuwwisseling verschillende memorabele raves in ’t Kuipke en het ICC met onder meer Jeff Mills en Monika Kruse.

Belmondo in het S.M.A.K.

Uiteindelijk werd ook het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) verleid. Zij het niet door techno, maar door Mo & Benoelie (aka The Glimmers), The Fucking Dewaele Brothers (aka 2manydjs) en TLP – de resident dj’s van Belmondo, een arty farty party waar toen evenveel om te doen was als om het huwelijk tussen Jennifer Aniston en Brad Pitt. Beide hebben ook ongeveer even lang standgehouden.

Wist je dat? Voor de het Museum Voor Schone Kunsten (MSK) de deuren sloot voor een renovatie, was er nog één epische closing party. Twee dagen én nachten (uiteraard!) met sets van oa 2manydjs.

2Many Dj's tijdens de Grand Tour in MSK Gent 2004
Jan Hoet, Belmondo

Pod­cast De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks "De Nacht" duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad.

Beluister de podcast via Spotify