De begraafplaats van Campo Santo ligt aan de Sint-Amanduskerk van Sint-Amandsberg, een deelgemeente van stad Gent, genoemd zoals de Campo Santo-begraafplaats te Rome.

Opvallend is de natuurlijke heuvel, 19 meter hoog, niettegenstaande je je hier in een vlak landschap bevindt. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden, bekende vrijzinnigen, letterkundigen, kunstschilders en toondichters een eervolle rustplaats kregen. Als inspiratie diende het grootste Parijse kerkhof, Père Lachaise. De culturele, financiële en katholieke elite gaf de voorkeur aan Campo Santo en deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen. Dit kerkhof telt intussen meer dan 131 beschermde praalgraven.

Praalgraven, een oase van rust

De Campo Santo begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720). De traditionele katholieke Gentse bourgeoisie plantte hier, voor veel geld, prachtig gebeeldhouwde praalgraven en familiekelders neer. Ook dit is, in meer dan één opzicht, een plaats van rust. 

De volkshelden van Gent

Vind een aantal Gentse volkshelden zoals Jan Hoet, kunstkenner, de Gentse kunstpaus, Luc De Vos, zanger van rockgroep Gorki, auteur, columnist, filosoof, schalkse volksfiguur, Marc Sleen, striptekenaar van NERO en Wilfried Martens, politicus en meervoudig premier van België.

Het Campo Santo-wandelplan

Waar is de laatste rustplaats van Jan Hoet? Onder welke boom rust volksheld Luc De Vos? Maak zeker een tocht door de geschiedenis van Gent tijdens je stedentrip. Deze wandelkaart gidst je langs de 49 beroemde graven op Campo Santo, met toelichting over het verhaal van elke bekende overledene. Deze kaart krijg je gratis in het infokantoor Toerisme Visit Gent.

Her­in­ne­rin­gen aan WOI

Deze wandeling neemt je mee in de sporen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van tien stopplaatsen ontdek je boeiende, vaak ontroerende verhalen achter enkele grafstenen op Campo Santo. 

Enkel beschikbaar in Nederlands. 

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.