De fontein op de Charles De Kerchovelaan dateert van 1898 en brengt hulde aan de liberale burgemeester Charles De Kerchove, die van 1857 tot 1882 de stad Gent bestuurde. Het standbeeld staat in een sierlijke waterpartij.

Het borstbeeld van Charles De Kerchove prijkt aan de kant van de Kortrijksesteenweg. De vier koppen op de fontein verwijzen naar de vier stromen, namelijk Schelde, Leie, Lieve en Rietgracht. De drie maagden onder het borstbeeld staan voor onderwijs, industrie en schone kunsten. Bovenaan de zuil zie je een vrouw op één been, wat wijst op onsterfelijkheid en onoverwinnelijkheid.

In 2017 onderging de fontein een renovatiebeurt. Het team herstelde de inscripties, verwijderde de oude verflagen en verving ze door een nieuwe beschermingslaag, ze repareerden de kuipen met een waterdichte bezettingsmortel en herstelden de blauwe hardsteen.

De fontein kreeg toen enkele technologische snufjes waardoor er een minimale waterverspilling is en men de fontein vanop afstand kan regelen. De verlichting werd vervangen door energiezuinige leds.
 

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.